Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar je u Jasenovac stigao nakon što su prošlog petka odvojenu komemoraciju žrtvama održale Zajednica židovskih općina i Srpsko narodno vijeće


Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u posjetu je Spomen području Jasenovac, gdje obilazi stalni postav Memorijalnog muzeja i Obrazovni centar. Hasanbegović će položiti vijenac u spomen na žrtve ovog logora, a s ravnateljicom Spomen područja Natašom Jovičić razgovarao je o djelovanju ustanove.

Vezani članci Milorad Pupovac SNV organizirao komemoraciju za srpske žrtve ustaškog režima: "Oni koji u NDH žele vidjeti 'božje djelo' trebaju se svaki put suočiti sa sramom i stidom" Održana komemoracija za Silvija Tomaševića - 3 Održana komemoracija za Silvija Tomaševića: ''Mijenjale su se ideologije i države, ali ostao je on kao titan, kao svjetionik koji je svoj posao, bez obzira na uređenje i države, doživljavao uvijek jednako''

Ministar kulture poručio je da moderna hrvatska država nije sljednica nijednoga zločinačkog režima.

Ministar Hasanbegović u Jasenovac je došao uoči službene komemoracije jasenovačkim žrtvama koja će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održati u petak, 22. travnja, a na pitanje novinara kako komentira održavanje triju komemoracija zbog toga što se vlada nije dovoljno ogradila od ustaštva, izrazio je žaljenje zbog odvojenih komemoracija te još jednom sve pozvao na službenu državnu komemoraciju.

"Žao mi je što je došlo do odvojenih komemoracija. Određene udruge iznijele su primjedbe na tri točke. Prva su stanoviti ekscesi u društvu od kojih se vlada jasno ogradila i iza kojih nikad nije stajala. Oni nažalost postoje i u razvijenim demokratskim zemljama EU i Hrvatska u tom smislu nije nikakva iznimka", rekao je ministar.

Druga je primjedba pitanje muzejskoga postava, no on, naglasio je Hasanbegović, postoji od 2006. godine, dobio je brojna međunarodna priznanja, a i bivša ministrica Andrea Zlatar Violić, napomenuo je ministar, odgađala je njegove izmjene, a posebice tako da iza njih stoje politički pritisci.

Hasanbegović je naglasio kako smatra da se svaki postav iz prethodnoga vremena može mijenjati te dodao da o tome ne mogu odlučivati ni ministar, ni političari, ni lingvisti i ni liječnici, nego muzejska struka i povjesničari.

Kao treći razlog za odvojeno komemoriranje naveden je problem neimenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, a Hasanbegović je istaknuo kako taj Savjet ne postoji već dvije i pol godine te da zbog toga dosad nitko nije bojkotirao službene državne komemoracije.

Na pitanje novinara zašto policija i državna tijela ne reagiraju na ustaške pokliče, ministar je odgovorio kako to treba pitati ministra unutarnjih poslova te dodao kako smatra da se takve pojave ne mogu suzbijati represijom, nego edukacijom i kućnim odgojem.

Moderna hrvatska država nije sljednica nijednoga zločinačkog režima, rekao je. "Svakom pametnom je jasno da Republika Hrvatska nije ni pravni ni stvarni sljednik NDH te da ona ni na koji način ne treba baštiniti jugoslavensko komunističko totalitarno nasljeđe, naglasio je ministar Hasanbegović. Moderna hrvatska država, dodao je, nastala je 1990. na ideji prava naroda na samoodređenje, ideji slobode, demokracije i parlamentarnoga sustava, a stvorena je i obranjena u Domovinskom ratu.

Odgovarajući novinarima na pitanje o tomu tko je počinio više zločina, ustaše ili komunisti, Hasanbegović je istaknuo kako se zločini ne mogu uspoređivati. Svaki zločin ima svoju povijesnu pozadinu i svoje aktere, rekao je dodavši kako historiografija ne istražuje natjecanje u zločinima nego povijesne fenomene u vremenu.

Moderna hrvatska država treba imati jasan diskontinuitet prema svim režimima koji su u svojoj pozadini imali zločin i ne može nositi hipoteke prošlosti, poručio je.

Nažalost manipulacije jasenovačkim žrtvama u vremenu komunističkoga režima bile su u samom temelju velikosrpske ideologije koja je dovela i do tragičnoga rata, dodao je ministar koji je u Jasenovcu, kako je potvrdio, službeno prvi puta. Istaknula je kako službenu komemoraciju organizira Javna ustanova Spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora te dodala da će na komemoraciju u petak doći više udruga i predstavnika židovske i srpske zajednice koji se ne slažu s bojkotom državne komemoracije.

Jovičić: Svatko može doći kad hoće

Ravnateljica Muzeja Nataša Jovičić odgovorila je na pitanje novinara o održavanju nekoliko komemoracija naglasivši da svatko u ovu ustanovu može doći kad hoće te odati počast i pomoliti se za žrtve.

Podsjetila da su na ranijim komemoracijama neki zviždali bivšoj premijerki Jadranki Kosor ili pak prošle godine predsjedničinu izaslaniku Branku Lustigu te dodala kako tada nitko nije prosvjedovao ni spominjao bojkot državne komemoracije. (Ma.B./I.F./B.V./Hina)