Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Životni troškovi u srpnju manji za 1,29 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalna potrošačka košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje kako su najniži životni troškovi četveročlane hrvatske obitelji u srpnju bili 6282 kune, što je 1,29 posto manje nego u lipnju.

Prosječna neto plaća bila je 4686 kuna i pokrivala je 74,59 posto prosječne košarice četveročlane obitelji, što je 3,97 posto više nego u lipnju, stoji u NHS-ovu priopćenju.

Pročitajte i ovo Stanje svinjskog mesa na tržištu - 5 uvozno ili domaće Bliže se blagdani, hoće li biti svinjetine i po kojoj cijeni? Slika nije dostupna 'Potrošačka košarica se srozava' Prosječna plaća pokriva tek 80 posto troškova života

Prosječna mirovina isplaćena u srpnju za lipanj bila je 1862 kune, a košarica za kućanstvo s dvoje zagrebačkih umirovljenika 3263 kune, što je dostatno za pokrivanje nešto više od 57 posto troškova i što je za 0,97 posto više u odnosu na lipanj.

Na te nešto pozitivnije promjene u srpnju, po NHS-u, utjecale su nešto viša prosječna plaća, te isplata regresa i nešto niže sezonske cijene hrane, posebice voća i povrća, te sezonska rasprodaja odjeće i obuće.

Najveća pokrivenost košarice prosječnom plaćom je u Splitu (82,72 posto) i Varaždinu (81,34 posto), najmanja u Puli (67,01 posto) i Zadru (69,85 posto), dok je u Zagrebu je 79,82 posto.

No, Sindikat tvrdi kako košarica, bez obzira na rast plaća i
mirovina, pokazuje da čak i u vrlo povoljnim mjesecima nema znatnijeg pomaka u kvaliteti življenja, jer 40-ak posto vrlo skromnih troškova i dalje otpada na hranu pa za račune i ostale potrebe jedva ostaje nešto novca.

Građani se zato, upozorava NHS, i dalje moraju zaduživati već za osnovne potrebe.

Sindikalna košarica napravljena je za četveročlanu obitelj: roditelje i dvoje djece školske dobi, bez troškova za novorođenčad, bez troškova obrazovanja, njege zdravlja, godišnjeg odmora i sportskih aktivnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene