Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZLOČIN BEZ KAZNE

Od zvjerstva u Škabrnji prošlo je 30 godina, no život se ipak vratio: "Obnovili smo sve kuće, u školi imamo 200 učenika…"

Život u Škabrnji - 1
Život u Škabrnji - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Život u Škabrnji - 1 Život u Škabrnji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Život u Škabrnji - 2 Život u Škabrnji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Život u Škabrnji - 3 Život u Škabrnji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Život u Škabrnji - 4 Život u Škabrnji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Život u Škabrnji - 5 Galerija 1/7 >>
U užasu ratnog ludila Škabrnjani su u jednom danu ostali bez pedeset osam sumještana za što još nitko nije odgovarao. Ali život se vratio u mjesto koje je bilo gotovo sravnjeno sa zemljom, pa tri desetljeća poslije nemaju problema s iseljavanjem.

Pedeset osam života ugašeno je u Škabrnji istog dana. Među njima i preci zvonara Zorana Ražova. "Oni su ostali. Računali su tko će njih dirati u svojoj kući. Ali, došli su i ubili djeda i baku. Uvijek se iste rane otvaraju. Zaboraviti se ne može nikada. Pa ni oprostiti, možda će oprostiti oni kome nitko nije stradao, a oni kojima su ubijeni otac i majka...oni će to teško oprostiti. Jako teško", kazao je Zoran novinaru Ivanu Kaštelanu.

Pročitajte i ovo U Škabrinji se obilježava tužna obljetnica ratnih stradanja - 1 Tužan dan Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu Škabrnja - 1 Dan sjećanja Život se vraća u mjesto opustošeno ratom: "Želim da svi koji dođu u Škabrnju osjete našu ljubav, našu dobrotu"

Agresor je minirao i stoljetnu seosku crkvu. Zvonar nam pokazuje kip u koji su četnici pucali i sjekirom mu odrubili glavu. Prije kobnog dana selo je odbilo desetke napada.

"Škabrnja se krvavo borila tri mjeseca i bila u okruženju, ali jednostavno pomoći nam nije bilo jer na Škabrnju je udario deveti kninski korpus pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića. Jednostavno sudbina Škabrnje je zapečaćena što ja u to vrijeme nisam znao nažalost.

Da sam znao možda bih drugačije reagirao, možda bih bio izvukao sve Škabrnjane par dana prije, ali jednostavno očekivao sam pomoć koju nikad nisam dobio", objasnio je umirovljeni ratni zapovjednik Marko Miljanić.

Zločin je ovo bez kazne. I sumnjaju da će se to promijeniti.

"Ako u trideset godina ništa nije napravljeno, pa što mi više imamo očekivati. Ja strogo dijelim zločince od običnog čovjeka. Da se ne bi shvatilo da ja Srbe mrzim, ja Srbe ne mrzim. Ja nikoga ne mrzim. Ja ne mrzim čak ni one koji su mi ubili mog oca, mog brata, mojih sedam rođaka taj dan“, dodaje bivši zapovjednik.

Težak povratak Škabrnje na staro

Gotovo da nema kuće u kojoj netko nije stradao. Danici Brkić poginuli su majka i brat. Otišli su iz zemlje, ali su se ipak odlučili iz Amerike vratiti u rodni kraj.

"Jako teško. Za svih nas u tuđini. Jako teško. I sad mi srce jako tuče. Muž je u penziji, tu smo malu kuću napravili. Malo ima vinograda, maslina, dobrih susjeda i rođaka. Bogu hvala dobro je", govori.

Blizina Zadra zadržala je i mlade. Među njima je i novi načelnik Ivan Škara. Kao beba od tek četiri mjeseca morao je u izbjeglištvo.

"U Škabrnji ima gotovo identičan broj stanovnika kao i 1991., sve kuće u mjestu su obnovljene, u školi imamo oko dvije stotine učenika, u vrtiću imamo pedeset polaznika. Imamo školu nogometa i košarke“, kazao je.

I poziva građane da zbog gužvi u koloni sjećanja počast Škabrnji odaju dan prije i poslije tužne obljetnice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene