Članovi Živog zida, na čelu s predsjednikom stranke Ivanom Sinčićem, poručili su u petak ispred Ministarstva zdravstva kako resorni ministar Milan Kujundžić mora svoj fokus u zdravstvu prebaciti s prihoda na ekonomiku sustava.

Galerija Novinska konferencija Živog zida o ispitivanju porijekla imovine (Foto: Borna Filic/PIXSELL) - 4 Novinska konferencija Živog zida o ispitivanju porijekla imovine (Foto: Borna Filic/PIXSELL) - 2 +0 Novinska konferencija Živog zida o ispitivanju porijekla imovine (Foto: Borna Filic/PIXSELL) - 1

"One zemlje koje slušaju svoje znanstvenike, one napreduju i uređuju svoje zdravstvene sustave. Ministar Kujundžić neće napraviti ništa, kao što ni dosada nije napravio, ako ne prebaci fokus s beskrajne gladi za novcem i povećanjem prihoda, na samu ekonomiku zdravstvenog sustava", poručio je Sinčić.

Vezani članci Slika nije dostupna ŠTO SE DOGAĐA - Ipak ništa od novog Živog zida? Slika nije dostupna ROK OD 60 DANA Tko je vođa Živog zida - odlučit će država

istaknuo je kako država formira cijene lijekova na temelju usporednih cijena iz usporednih država, a one su Italija, Španjolska, Češka, Slovenija, Francuska.

"Tri od ovih pet zemalja su među deset najjačih ekonomija svijeta, imaju višestruko veće dohotke, a s njihovim cijenama i standardima naša je vlast odlučila uspoređivati cijene lijekova, onda su cijene u pravilu prevelike", objasnio je Sinčić.

Smatra da bi cijene bile drugačije i da bi se dobio prostor za uštede kad bismo se uspoređivali s Rumunjskom i Bugarskom.

Član Uprave Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva Vatroslav Zovko rekao je kako je hrvatska država od nezavisnosti gospodar cijena lijekova i njenog tržišta te da je svaki ministar imao mehanizme potrebne za regulaciju cijena lijekova i njihovoj dostupnosti građanima.

"Ovdje postoji očigledno ignoriranje pokušaja da se utjecajem na kontrolu troškova unutar potrošnje lijekova u hrvatskom zdravstvu utječe na suzbijanje svih troškova liječenja u zdravstvu", naglasio je Zovko.

Prijedlog rješenja ponudila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ivana Dražić Lutilsky koja smatra da se sustav mora mijenjati iznutra.

"Moj je prijedlog da se napravi dubinska reforma unutar bolnica i cijelog sustava, ali koja bi donijela značajne uštede upravo s aspekta organizacije ustanove", rekla je Lutilsky.

Dodala je da u bolnicama svi pričaju o prihodima te da nitko ne gleda troškove, pri čemu se ni ne zna koliko košta pojedina usluga ili operativni zahvat na pacijentu. Smatra da se to može promijeniti praćenjem i mjerenjem troškova u bolnicama i u samom sustavu zdravstva.

Na kraju konferencije poručili su kako traže očitovanje ministra Kujundžića i drugih u sustavu zdravstva o sličnim predloženim idejama, a ne žele da ih se sustavno ignorira i omalovažava ljude koji su ih predstavili. Sinčić je naglasio kako će sve ideje predstaviti i u Saboru. (Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju