Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnopravnost nema alternativu

Sto žena na vrhu Mosoru: "Nije toliko važno cvijeće koje se daruje, već uspomena na povijesnu borbu“

Aktualno Galerija Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 1 Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 2 Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 3 Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 4 Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ravnopravnost: Žene planinarile na Mosor - 5 Galerija 1/9 >>
Masovno se danas, uz pridržavanje epidemioloških mjera, planinarilo na Mosor. U pitanju je tradicionalan uspon Sto žena na vrhu Mosora koji se nedjeljom uoči Međunarodnog dana žena održava od 1974. godine. Bila je ovo prilika da se još jednom čuje ženski glas na temu ravnopravnosti spolova.

Prije točno četiri desetljeća uspon nazvan ''Sto žena na vrh Mosora'' spojio je Larisu i njezina supruga. "Mi smo bili gore, padao je snijeg. Tu smo se upoznali i pošli smo se odmah za godinu dana vjenčati i od tada smo skupa. Imamo uspomene i dva sina. Evo svi skupa danas idemo gore“, rekla nam je Larisa.

Pročitajte i ovo Mahsa Amini Teror vlasti Učinit će sve da spriječe obitelji žrtava da ih razotkriju pred svijetom: Ne smiju napustiti zemlju da odu po nagradu Slika nije dostupna Globalno istraživanje Svaka peta osoba vjeruje da su žene inferiorne muškarcima

Baš kao i brojni građani, na Mosor su danas poštujući epidemiološke preporuke, krenule i grupe od po 25 planinarki. Tradicionalan je ovo uspon koji se održava uoči Dana žena. Najmlađe je trebalo podučiti da nije toliko važno cvijeće koje se daruje, već uspomena na povijesnu borbu koju su žene vodile na putu prema ravnopravnosti.

"Nisu smjele ići u školu, obrazovati se, voziti auto, glasovati, pisat knjige. Znači ništa. Stvarno ih je to iznenadilo da su bile u toliko lošijem položaju. Tako da zapravo su sretne što su se rodile u ovo vrijeme“, kazala nam je planinarka Jelena.

Razlike između muškaraca i žena i dalje velike

Vrijeme u kojem su, nažalost, razlike još uvijek očite i gdje su muškarci i dalje zastupljeniji na vodećim pozicijama te imaju veće plaće. Po indeksu ravnopravnosti spolova najbolja situacija je u Švedskoj. Članice planinarskog društva Mosor iskoristile su ovu priliku i za sadnju novih borova na opožarenim površinama.

"Poznato je da smo pametne, vrijedne, da smo sposobne, ali nažalost to nam ne pomaže da imamo iste plaće, da jednako napredujemo i da imamo jednake šanse. Ja vjerujem da će tako biti u budućnosti i da ćemo dobiti jednake šanse. I da ćemo zaista ovim putem koji smo utabali doći do tog cilja“, poručila je Natalija Palčić.

Kao što su i ovaj put planinarke utabale put do sedam različitih vrhova Mosora. Na najvišem, Velikom Kabalu na 1339 metara nadmorske visine se i zaplesalo. Kao i inače, nema toga što žene ne mogu...

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog u tekstu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene