Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Tisuće ljudi na Noćnom maršu: "Trebamo biti ono što želimo! Strah je velika kočnica. Treba hrabro krenuti naprijed"

Barbara Štrbac
Barbara Štrbac DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Međunarodni Dan žena - 3 Međunarodni Dan žena - 3 Foto: DNEVNIK.hr Međunarodni Dan žena - 4 Međunarodni Dan žena - 4 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr Međunarodni Dan žena - 2 Međunarodni Dan žena - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Bernarda Cecelja Galerija 1/6 >>
Dan žena u Hrvatskoj obilježilo je cvijeće, ali i upozorenja na poražavajuću statistiku kada je riječ o položaju žena u društvu. Na nju su građani upozorili i u maršu zagrebačkim ulicama.

Žene su svoj dan proslavile glasno, na ulicama naših gradova, svjesne da se za svoja prava i svoje živote moraju izboriti same i da borba traje cijelu godinu! Na Noćnom maršu bio je i Đurica.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Dan žena - 2 Međunarodni dan žena Žene se suočavaju s diskriminacijom, neravnopravnošću, nejednakošću: "Za isti posao mi smo bile manje plaćene nego muškarci. Iz kojega razloga?"

"Kako bi dao podršku svim ženama, ne samo u Zagrebu, Hrvatskoj, Srbiji, nego svim ženama na svijetu! Bez solidarnosti ne možemo ići naprijed!", poručuje.

"Potplaćenost, omalovažavanje žena, izrabljivanje žena, kako u obitelji tako i u društvu! kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj!", poručuje Supka. U takvom svijetu posluje Bernarda. Poduzetnica je već 22 godine. Zapošljava 250 radnika!

"Biti odlučan! Biti ono što želimo! Bez straha, jer strah je velika kočnica, to vam je kao ručna da na autu potegnete, velika kočnica, jednostavno vam ne da naprijed. Ne se bojati, ne, nego hrabro krenuti naprijed!", poručuje Bernarda Cecelja, poduzetnica.

Od 100 tvrtki - ženu na čelu uprave ima samo njih 6. Gordana Kadoić, poslovna poduzetnica klijentima pomaže da stanu na svoje noge. No primjećuje razlike između poduzetnica i poduzetnika.

"Razlika je u tome što su muškarci uvijek nekako zreliji i više spremni za iskorak nego žene. Mi uvijek razmišljamo da nismo dovoljno dobre. Želimo se oboružati svim mogućim znanjima", napominje Kadoić.

No zaposlene žene, smatraju sindikalistice, u okovima su radnog vremena. U 80% kućanstava žene obavljaju sav, ili gotovo sav kućanski rad i brigu o drugima. Radno vrijeme žene uključuje niz nevidljivih i neplaćenih radnih zadataka kod kuće.

Žene zahtjevaju politike koje će rješavati probleme, a ne polovične mjere. Policija je u nekim dijelovima Hrvatske prilikom redovite kontrole prometa, ženama dijelila cvijeće. Neke su ovim činom bile iznenađene.

"Jesam, baš iznenađena, obzirom da me ne zaustavlja policija baš, baš sam iznenađena"!

Bez obzira na to jeste li danas nekog razveselili cvijetom, čokoladom ili prosvjednom šetnjom, zapamtite da prava žena treba podržavati - baš svaki dan.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac pratila je Noćni marš za ženska prava u Zagrebu.

"Glavne poruke koje su poslane s Noćnog marša jesu da su bitke za prava žena bitke koje žene moraju izboriti same i da su to bitke koje traju svaki dan.

S transparenata se moglo vidjeti da žene još uvijek nisu ravnopravne ni na radnom mjestu, a niti unutar svoje obitelji. Možda najveći pljesak dobile su izbjeglice tražiteljice azila koje su nosile transparent "Ne mogu nas sve pobiti". Marševi za prava žena održavaju se već godinama.

Noćni marš

Prvo okupljanje bilo je 1857. godine kada su radnice tražile svoja prava. No, ovaj Međunarodni Dan žena imamo tek 45 godina pod zaštitom UN-a. Ovi okupljeni imaju poruku da se ova borba mora nastaviti i da ova borba traje i dalje. Stoga vidimo se i na godnu", javlja Barbara Štrbac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene