Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zeleni forum, mreža hrvatskih udruga za zaštitu okoliša, iskoristila je u Bruxellesu europsku konferenciju "Zeleni tjedan" da izrazi protivljenje najavljenom istraživanju i eksploataciji nafte i plina u kontinentalnoj Hrvatskoj.


"Istražna područja koja se daju u koncesiju prostiru se preko zaštićenih područja, čak i parka prirode Kopački rit", istaknuo je predstavnik Zelenog foruma Toni Vidan gostujući na panelu "Europski zeleni pojas".

Vezani članci Jedinstvenim sadržajem Spectre je odlučio dati Parku prirode dodanu vrijednost Virtualni Kopački rit! Mladi tim iz Valpova super idejama stvara nova radna mjesta Ulaznica za Kopački rit (Foto: Facebook) Ulaznica za naš park prirode: "Vlakom kroz rit za odrasle grupno"

Hrvatska vlada je u srijedu dodijelila dozvole za šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu zemlje na kojima bi trebali raditi Ina, nigerijski Oando i Vermilion Zagreb Exploration, tvrtka kojoj je prema sudskom registru osnivač nizozemski Vermilion Morocco Exploration, a iza koje stoji kanadski Vermilion Energy

"Najavljeno istraživanje opasno je za očuvana prirodna staništa uz Muru, Dravu i dijelom Dunav", rekao je Vidan. "Zeleni tjedan" najveća je godišnja konferencija o europskim politikama očuvanja okoliša. Dobitnici dozvola stječu pravo na istraživanje ugljikovodika i izravnu dodjelu koncesije u slučaju proglašenja komercijalnog otkrića.

'Susjedne zemlje će pozorno gledati što radi Hrvatska'

Istraživanja, prema dozvolama, uz ostalo uključuju geofizička i druga geološka snimanja, interpretaciju tako prikupljenih podataka i njihovu studijsku obradu. Tu su i bušenje, produbljivanje, skretanje, opremanje, ispitivanje, privremeno napuštanje ili likvidacija istražnih bušotina te kupnja ili nabava roba, usluga, materijala i opreme koji su potrebni za te radove.

Natječaj za kopno raspisan je u srpnju prošle godine, a obuhvaća šest istražnih područja veličine od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara, koja se protežu uz područje Drave, istočne Slavonije i Save.

Dio javnosti protivi se i vladinoj namjeri crpljenja nafte iz Jadrana no ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je da neće odustati od najavljenih istraživanja. Tvrdi da nema argumenata da će ona ugroziti okoliš i turizam. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook