Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zeleni forum, mreža hrvatskih udruga za zaštitu okoliša, iskoristila je u Bruxellesu europsku konferenciju "Zeleni tjedan" da izrazi protivljenje najavljenom istraživanju i eksploataciji nafte i plina u kontinentalnoj Hrvatskoj.


"Istražna područja koja se daju u koncesiju prostiru se preko zaštićenih područja, čak i parka prirode Kopački rit", istaknuo je predstavnik Zelenog foruma Toni Vidan gostujući na panelu "Europski zeleni pojas".

Vezani članci Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 1 Kraj čekanju u redovima za uživanje u ljepoti prirode: Izgrađeno moderno pristanište za brodove, otvorit će se i dodatna radna mjesta Slika nije dostupna Hrvatski izlagači oduševili posjetitelje najvećeg poljoprivrednog sajma

Hrvatska vlada je u srijedu dodijelila dozvole za šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu zemlje na kojima bi trebali raditi Ina, nigerijski Oando i Vermilion Zagreb Exploration, tvrtka kojoj je prema sudskom registru osnivač nizozemski Vermilion Morocco Exploration, a iza koje stoji kanadski Vermilion Energy

"Najavljeno istraživanje opasno je za očuvana prirodna staništa uz Muru, Dravu i dijelom Dunav", rekao je Vidan. "Zeleni tjedan" najveća je godišnja konferencija o europskim politikama očuvanja okoliša. Dobitnici dozvola stječu pravo na istraživanje ugljikovodika i izravnu dodjelu koncesije u slučaju proglašenja komercijalnog otkrića.

'Susjedne zemlje će pozorno gledati što radi Hrvatska'

Istraživanja, prema dozvolama, uz ostalo uključuju geofizička i druga geološka snimanja, interpretaciju tako prikupljenih podataka i njihovu studijsku obradu. Tu su i bušenje, produbljivanje, skretanje, opremanje, ispitivanje, privremeno napuštanje ili likvidacija istražnih bušotina te kupnja ili nabava roba, usluga, materijala i opreme koji su potrebni za te radove.

Natječaj za kopno raspisan je u srpnju prošle godine, a obuhvaća šest istražnih područja veličine od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara, koja se protežu uz područje Drave, istočne Slavonije i Save.

Dio javnosti protivi se i vladinoj namjeri crpljenja nafte iz Jadrana no ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je da neće odustati od najavljenih istraživanja. Tvrdi da nema argumenata da će ona ugroziti okoliš i turizam. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju