Aktivisti Zelene akcije (ZA) u petak su ponovno pred Hrvatskim saborom pozvali zastupnike da glasuju protiv Zakona o LNG terminalu na Krku, uz poruku da će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ako se taj sporni zakon prihvati.

Galerija Prosvjed Zelena akcije protiv zakona o LNG-ju (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 5 Prosvjed Zelena akcije protiv zakona o LNG-ju (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 4 Prosvjed Zelena akcije protiv zakona o LNG-ju (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 3 +1 Prosvjed Zelena akcije protiv zakona o LNG-ju (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 2

Akcija je organizirana u povodu rasprave o 380 amandmana na Konačni prijedlog Zakona o LNG terminalu na Krku i glasovanja o tom zakonu. "Glasujte protiv, 18.950 građana je tako odlučilo", pisalo je na transparentu koji su aktivisti izložili ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Vezani članci Aleksandar Vučić Tisuće prosvjednika ne odustaju od svojih nauma, Vučić uvjerava: "Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu" Marko Francišković na prosvjedu Prosvjed protiv COVID potvrda u Šibeniku: Pozivalo se velike ratnike, došlo 100-ak ljudi

Marija Mileta iz Zelene akcije upozorila je da Vlada sve radi kako bi pokušala ušutkati lokalnu zajednicu i građane te zaobići standardne procedure, iako se gotovo 19.000 zainteresiranih građana izjasnilo protiv LNG-ja.

Saborskim zastupnicima podijelili su letke u kojima se tvrdi da je LNG terminal štetan za okoliš zbog kloriranja vode, štetan je i za turizam i nije ekonomski isplativ, a i lokalne su zajednice protiv tog projekta.

Navedeni su loši primjeri iz Italije koja, po riječima aktivista, i danas trpi posljedice sličnog štetnog ugovora.

Osobito opasnim ocijenili su to što je zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na 99 godina investitoru kojeg se stavlja u povlašten položaj, a koji u bliskoj budućnosti možda neće biti u stopostotnom državnom vlasništvu.

Aktivisti naglašavaju kako nije jasno na temelju kojih je kriterija procijenjena nužnost tako dugog razdoblja koncesije. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju