Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijeni svi amandmani

SDP-ovci promijenili taktiku i stavili slušalice na uši: "Zabranili ste nam puštati snimke pa ćemo ih mi ovdje prepričavati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnik Vlade u Hrvatskom saboru redom odbio sve oporbene amandmane, njih 380, na predloženi zakon o terminalu na ukapljeni prirodni plin na Krku, takozvani lex. LNG, čime je okončano izjašnjavanje o amandmanima na taj zakon.

Od 380 oporbenih amandmana 360 je bilo SDP-ovih, "opstruktivnih" amandmana. Njima je SDP uglavnom tražio brisanje pojedinih riječi u zakonskom prijedloga u znak prosvjeda jer su vladajući odbili da se o zakonu o terminalu za ukapljeni plin, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.

Pročitajte i ovo Goran Jandroković, predsjednik Sabora Komentirao i Karamarka Jandroković: "Milanović bi dao ostavku da je frajer, a lijeva koalicija je diletantska" Gordan Jandroković Spomenuo i novu lokaciju Posljednja sjednica Sabora u ovom sazivu? Jandroković otkrio kad će biti parlamentarni izbori

Nakon što su upozoreni da je dvojbeno braniti amandmane na Lex LNG puštanjem tonskih zapisa građana Krka koji se protive plutajućem LNG-u, SDP-ovci, koji su na taj zakon uputili 360 amandmana, promijenili su u petak oko podne taktiku te je Arsen Bauk sa slušalicama u ušima prepričavao ono što čuje na tonskoj snimci.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković još ujutro ih je upozorio da će za puštanje snimki dobivati opomene, a nakon druge takve opomene oduzimat će im se riječ.

"Zabranili ste nam puštati snimke pa ćemo ih mi ovdje prepričavati", nastavio je po novoj strategiji i SDP-ovac Nenad Stazić prepričavajući tonsku snimku.

SDP-ovci su toliki broj amandmana podnijeli u znak prosvjeda, jer je Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, koji je izazvao brojne kontroverze u javnosti, u Saboru bio u hitnoj proceduri, a ne kroz dva čitanja.

Kako danas nije predviđeno glasovanje, sabornica je jutros bila poluprazna, a oko podne je u njoj bilo tek 19 zastupnika.

Anandmane SDP-ovci nisu branili svakog sadržajno već općenito, upozoravajući na štetu koju će, po njihovom mišljenju, uzrokovati donošenje tog zakona za Krk i turizam.

"Raspravu ćemo danas koristiti da upozorimo građane kakvu štetu radite, kome štetu radite i za čije interese je radite", poručio je SDP-ovac Nenad Stazić.

Rasprava o amandmanima prekidana je i nizom zahtjeva za stankama.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac tako je zatražio jer, kako je rekao, vladinu politiku počinju provoditi isluženi politički kadrovi opterećeni optužnicama te zbog sumnje da se politika vodi netransparentno.

"Sumnjamo da se politika vodi netransparentno, odnosno da netko drugi utječe na rad Sabora, a ne Vlada i zastupnici vladajuće većine", pojašnjavao je svoj zahtjev za stankom Branimir Bunjac.

HSS-ov Željko Lenart ju je tražio jer se, kaže, pokazalo da plutajući LNG neće biti profitabilan, a donijet će štetu turizmu.

Jandroković SDP-ovcima: Hvatamo krivine koje nas nigdje neće odvesti!

Unatoč apelu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, SDP-ovi zastupnici nastavili su u petak, na izjašnjavanju o 380 amandmana podnijetih na tzv. lex. LNG, puštati tonske zapise građana Krka koji se protive izgradnji plutajućeg LNG-a, pa im je Jandroković poručio da će, nastave li kršiti Poslovnik, dobivati opomene, a u konačnici izgubiti pravo govoriti.

"Tko bude kršio Poslovnik, dobivat će opomene i nakon druge gubiti riječ", rekao je Jandroković SDP-ovim zastupnicima i najavio da će od Odbora za Ustav zatražiti očitovanje o novonastaloj situaciji.

"Nismo imali ovakvu praksu", konstatirao je te SDP-ovim zastupnicima napomenuo kako bi se netko mogao sjetiti da ne mora biti u sabornici na glasovanju, nego to može učiniti, primjerice, s Korčule.

"Mislim da hvatamo neke krivine koje nas nigdje neće nigdje dovesti, Poslovnik treba tumačiti racionalno ili možemo ići u smjeru da radimo predstavu, na vama je da odaberete kako ćete se ponijeti", poručio je SDP-ovcima koji su odabrali ovo drugo, nastavili puštati tonske zapise.

"Nismo ih pripremili puno, ali u čast i zahvalu puštamo i jednog člana HDZ-a iz Njivica", uzvratio je čelnik SDP-ovog saborskog kluba Arsen Bauk.

HDZ-ovi zastupnici ustrajno prozivaju kolege da krše Poslovnik, a predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića zanimalo je jesu li građani dali privolu da se puštaju njihovi tonski zapisi. Svi su potpisom dali suglasnost, uzvratio je Bauk.

SDP-ovac Peđa Grbin ustvrdio je da vladajući imaju ozbiljan problem kad se u Saboru čuje glas građana. "Ono što su građani htjeli prenijeti, mi ćemo učiniti umjesto njih", rekao je Grbin i ponovio da su građani protiv plutajućeg LNG terminala, da on nije bio u prostornom planu, da ugrožava turizam, da nije isplativ.

"Zakon smrdi na interese, na interesne skupine, u njemu nije objašnjeno što je to strateški interes, građani imaju pravo znati što će se dogoditi kad terminal bude izgrađen, kako će to utjecati na njihov život, naglasio je Grbin.

Hrvatski sabor od jutra se izjašnjava o 380 amandmana podnijetih na predloženi zakon o terminalu na ukapljeni prirodni plin, tzv. lex. LNG, a SDP je podnio 360 'opstruktivnih' nezadovoljan jer su vladajući odbili da se o zakonu, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja. Vlada redom odbija sve amandmane.

Strenja Linić: LNG je trebao predstavljati priliku, sada predstavlja prijetnju

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić predstavila je u petak tri Mostova amandamana na predloženi Zakon o terminalnu na ukapljeni prirodni plin, te ustvrdila da je LNG projekt koji je trebao predstavljati priliku, no sada potencijalno predstavlja prijetnju.

"Priliku ste propustili, a on sada predstavlja prijetnju, ekološku i prijetnju zdravlju građana primorsko-goranske regije", rekla je zastupnica koja je vrijeme za slobodnu raspravu iskoristila kako bi predstavila te amandmane. U suprotnom, javnost bi za njih, zbog brojnosti amandmana, čula tek oko ponoći.

Most, kazala je, drži da tehnologiju uplinjavanja prirodnog ukapljenog plina treba ograničiti isključivo na rješenje sa zatvorenim ciklusom, bez primjene klora i mora. Otvoreni krug, uz primjenu klora, predstavlja nepotreban i velik rizik. Plutajući terminal može biti samo faza koju će u najkraćem roku zamijeniti kopneni terminal.

Mostu je apsolutno neprihvatljivo koncesijsko razdoblje na 99 godina, predlaže da se skrati na 40 godina.

Vlastima u Zagrebu Most zamjera da su slabo komunicirale taj projekt lokalnoj samoupravi, što je dovelo do velikog otpora građana, lokalnu samoupravu treba bolje uključiti i pravednije nagraditi za funkciju tog za državu bitnog projekta.

"LNG je strateški ineres države, ali je imperativ tog projekta da bude ekonomski isplativ i ekološki prihvatljiv, da ne ugrožava zdravlje građana i turizam", poručila je Strenja Linić.

Stjepan Čuraj (HNS) osvrnuo se na brojne primjedbe koje su oporbeni, prije svih SDP-ovi, zastupnici u petak izrekli o LNG-u projektu. Puno se tu priča, a malo govori istina, ustvrdio je.

Bernardić poručio Vladi: Povucite lex LNG

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik te stranke Davor Bernardić pozvao je u petak Vladu da povuče predloženi zakon o plutajućem terminalnu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, te tako "barem jednom povede računa o javnom, umjesto osobnim interesima pojedinih lobija".

"Pozivam vas da barem jednom povedete računa o javnom, umjesto osobnim interesima pojedinih lobija, da povučete zakon i pokažete da niste upleteni u samu izradu ovog zakona na kojem je, vjerojatno kao i u slučaju lex. Agrokora, radila neka nova grupa Borg", rekao je Bernardić u Hrvatskom saboru koji se izjašnjava o 380 amandmana podnijetih na taj zakon.

SDP je podnio 360 'opstruktivnih' amandmana, nezadovoljan što su vladajući odbili da se o zakonu, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.

Htjeli smo upozoriti javnost, ali i odgovorne na nesagledive posljedice tog projekta, ne samo za hrvatsko gospodarstvo, nego i okoliš, prvenstveno za more, istaknuo je Bernardić.

Ponovio je kako građani Krka i SDP podržavaju projekt kopnenog LNG terminala koji smatra razvojnim, otvara nova radna mjesta, ekološki je prihvatljiv i ima izdanu lokacijsku dozvolu.

"No, vi sada po hitnom postupku, baš kao i u slučaju lex. Agrokora, pokušavate progurati ovaj zakon pogodujući interesnim skupinama dampinškom cijenom, protiv volje građana Krka, protiv mišljenja struke, ne vodeći računa o ekološkom aspektu", poručio je predsjednik SDP-a saborskoj većini i Vladinu predstavniku, koji redom odbija SDP-ove amandmane.

Bernardić je ustvrdio i kako će se projekt LNG-a, ne bude li profitabilan, financirati iz državnog proračuna. Upravo ste potvrdili da je za vas državni proračun bankomat, rekao je predsjednik SDP-a.

SDP-ovi su zastupnici tonski snimili stotinjak građana Primorsko-goranske županije i njihove izjave o tome zašto je tzv. lex. LNG loš počeli puštati u sabornici.

To nije predviđeno Poslovnikom, ovdje govore zastupnici, moramo se dogovoriti hoćemo li puštati videa, audio snimke ili ćemo mi govoriti, uzvratio im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Jer onda mi ne moramo dolaziti, nego puštati snimke", ironizirao je Jandroković i najavio da će zamoliti Odbor za Ustav da se o svemu očituje, te odredio kraću stanku.

Amandmane na lex. LNG podnijeli su klubovi SDP-a, Živog zida i Mosta. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene