Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zdenka Buljan nova gradonačelnica Vukovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarsko Gradsko vijeće danas je jednoglasno prihvatilo ostavku gradonačelnika Tomislava Šote (HDZ) i novom gradonačelnicom imenovalo dosadašnju vijećnicu HDZ-a u Gradskom vijeću Zdenku Buljan.

Na samu početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Nikola Toth (HSP) izvijestio je vjećnike kako je jutros zaprimio neopozivu ostavku Tomislava Šote na mjesto gradonačelnika te se na sjednici nije ni glasovalo o iskazivanju nepovjerenja gradonačelniku, kako je bilo predviđeno dnevnim redom, nego o prihvaćanju njegove ostavke.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

U pisanoj izjavi o podnošenju ostavke Šota je kao razlog naveo poštivanje odluke sa sjednice Gradskog odbora HDZ-a od 30. siječnja o prijedlogu njegova razrješenja s dužnosti gradonačelnika. 

Gradski odbor HDZ-a tako je odlučio pošto je ocijenjeno da "Tomislav Šota nije ispunio očekivanja svoje stranke koja ga je imenovala na dužnosničko mjesto te nije proveo zadane programe i planove stranke".

Sve do jutros Šota je odbijao dati ostavku na svoju dužnost iako mu je, kako je danas izjavio nakon sjednice Gradskog vijeća, u zamjenu za odlazak s mjesta gradonačelnika nuđeno mjesto pomoćnika ministra poljoprivrede.

"Nije mi žao što sam bio vukovarski gradonačelnik jer sam tu dužnost obnašao časno, na dobrobit Vukovaraca", rekao je kratko u izjavi novinarima Šota, dodavši kako će ostati član HDZ-a jer je, kako je naveo, jedini preostali član Gradskog odbora HDZ-a iz 1990.

Imenovanje Zdenke Buljan gradonačelnicom poduprli su vijećnici vladajuće koalicije HDZ-a i HSP-a te SDSS-a, vijećnici SDP-a bili su suzdržani, a protiv je bio nezavisni vijećnik Pilip Karaula.

Obrazlažući protivnjenje izboru Zdenke Buljan za gradonačelnicu
Karaula je na sjednici ustvrdio kako "pristup radu i način rješavanja problema kojim se služi Zdenka Buljan ne obećava".

"Ona će svako stanje stručno obrazložiti i opravdati, ali ne će
djelovati odlučno i nema izgleda u ovakvu političkom okružju",
ocijenio je Karaula.

Pošto je većinom glasova izabrana za novu gradonačelnicu, Zdenka Buljan je u obraćanju vijećnicima poručila da želi biti gradonačelnica svih građana Vukovara.

"Pred nama je vrijeme na koje gledam s puno optimizma. Očekujem potporu svih vas, a najveća mi je odgovornost u provedbi odluka Gradskog vijeća", rekla je Buljan i dodala kako stupanjem na dužnost gradonačenice u prvom redu želi izraziti zahvalnost i poštovanje žrtvama Domovinskog rata u kojem je Vukovar, kako je ustvrdila, osigurao mjesto u povijesti.

Gradski vijećnici na današnjoj su sjednici razriješili dužnosti
dosadašnje dogradonačelnike Svetislava Lađarevića i Vladimira Emedija koji su odmah zatim ponovno imenovani na dogradonačelnike dužnosti.

Također je razriješeno i dosadašnje Gradsko poglavarstvo te će novo biti imenovano na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnica Buljan najavila je kako će za nove članove Gradskog poglavarstva predložiti dosadašnje.

Nova vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan rođena je 1951. Nakon svršetka Fakulteta političkih znanosti do Domovinskog rata radila je u Gradskom muzeju u Vukovaru kao kustosica, a zatim i kao ravnateljica, na kojem je ostala do 1994.

Godine 1993. izabrana je za člana prvog saziva Poglavarstva
Vukovarsko-srijemske županije, članica kojega je bila u dva mandata. U Gradskom vijeću vijećnica je od 1997., danas radi na mjestu pomoćnice predstojnice županijskog Ureda državne uprave za društvene djelatnosti.

U Gradskom vijeću od 25 vijećnika HDZ ima 11, SDSS osam, SDP tri, HSP dva, a jedan je neovisni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene