Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokle više?

Zbog pobune građana sat se ipak vraća na staro: Pogledajte tko je imao glavnu ulogu, pljušte reakcije!

Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages
Samo tjedan dana nakon što smo sat pomaknuli unaprijed ponovno ćemo se morati navikavati na novo računanje vremena. Naime, velik broj hrvatskih građana u anketi ''Zimsko ili ljetno računanje vremena'' odlučio se na zimsko. Kako doznajemo, za tu je opciju bilo čak 89 posto građana. Doznali smo tko je prelomio, a donosimo i brojne reakcije.

Predstavnici udruga ''Sat, ma ne molat'' i ''Ne dirajte mi kazaljku!'' predali su Vladi Republike Hrvatske peticiju građana protiv kraćeg spavanja.

Ilustracija (Foto: Gettyimages) Sat (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iako Banski dvori prvo nisu htjeli popustiti i time se usprotiviti odredbama Europske unije, prelomio je premijer Andrej Plenković. On je, naime, bio jako ljutit prošli vikend kad je zbog pomicanja kazaljki na zakazani događaj zakasnio više nego što je uobičajeno. Dakle, umjesto sat vremena, dva sata.

Ilustracija (Foto: Gettyimages) Andrej Plenković (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Predsjednik Vlade poznat je po kašnjenju, ali prošlu je nedjelju prekardašio, pa su mu na obiteljskom ručku rekli da se to više nikad ne smije ponoviti. ''Juha je sad hladna, a nismo htjeli početi jesti bez tebe'', rekla mu je sestrična.

Plenković je smjesta ostavio žlicu i uzeo mobitel. Povukao se u drugu sobu i hitno sazvao telefonsku sjednicu Vlade te predložio da se u Hrvatskoj više ne mijenja sat.

Ni Sanader to nije volio

Ilustracija (Foto: Gettyimages) Ilustracija (Foto: Gettyimages) (Foto: Gettyimages)

Ni bivši premijer Ivo Sanader nije volio promjenu sata. Ta nedjeljna jutra provodio je u svojoj radnoj sobi i namještao kazaljke na kolekciji ručnih satova dok mu je znoj padao sa čela. Do ručka bi promijenio na 26 satova pa onda nastavio poslijepodne. Nekad bi sa zahtjevnim poslom završio tek u ponedjeljak. Kad je skupio hrabrost da izađe s prijedlogom da se više ne mijenja sat, dogodile su se neke stvari koje su ga spriječile, pa više nije bilo vremena.

Ilustracija (Foto: Gettyimages) Ivo Sanader (Foto: DNEVNIK.hr)

Ni Zdravko Mamić nije volio što mora naštimavati satove. ''Toliko sam ih platio, a sad moram sam pomicati kazaljke. Nabijem to ljetno računanje vremena. Nabijem i sat i kazaljke. Sve nabijem'', vikao je, uvjeren da u Bosni i Hercegovini nema mijenjanja sata.

Ilustracija (Foto: Gettyimages) Zdravko Mamić (Foto: DNEVNIK.hr)

''To je glupo!''

Na promjene sata nije imun ni predsjednik Zoran Milanović. ''I ja sam jednom pomaknuo mrvicu sa stola, neš ti pomicanje sata'', rekao je jedne nedjelje šef države svojima doma. ''O tempora, o mores'', dometnuo je Milanović i pomislio da će tim promjenama stati na kraj makar ga opet boljele prepone. ''Isuse, promjena sata, kaj nam to treba? To je glupo! Promjena? Sigurno je kriv onaj Banožić, je*ote'', šapnuo si je u bradu i zakolutao očima.

Ilustracija (Foto: Gettyimages) Zoran Milanović (Foto: Tomislav Kristo/Cropix)

Bivši predsjednik Ivo Josipović nije ništa rekao.

Njegova nasljednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru se slikala sa satom na kojem je 9:15, a na Instagramu slučajno objavila fotografiju na kojoj je ostalo 8:15. Pratitelji su primijetili da izgleda sve bolje.

Ilustracija (Foto: Gettyimages) Kolinda Grabar-Kitarović na ministarskom sastanku PTECCP-a - 16 (Foto: Zeljko Puhovski/Cropix)

''Ja ionako ne mijenjam sat, ja sam ih se namijenjao'', komentirao je Joža Manolić te se prisjetio kako je izgledao sat koji je Adam poklonio Evi. Prisjetio se i anegdote kad ga je Cezar morao podsjetiti da se mijenja sat.

Tvornica vremena

Ministar Dule Filipović čekao je, kao i na semaforu, da se sat sam pomakne. Najavio je i izgradnju tvornice u Birdževcu Gornjem u kojoj će se proizvoditi točno vrijeme za cijeli svijet.

Stipe Mesić na pitanje o promjeni sata prisjetio se kako su rušili Jugoslaviju. ''Bio je miš i šeta se on plažom, kad ugleda bogomoljku…'' ispričao je Mesić i vic nevezan za sat i vrijeme.

''Tek je 12 sati'', otpjevao je svoj komentar predsjednik Sabora Gordan Jandroković prisjećajući se kako se prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uvijek živcirao jer mora promijeniti vrijeme ne samo na crnim nego i zelenim i žutim satovima.

Ilustracija (Foto: Gettyimages) Gordan Jandroković (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako ste odmah pohrlili promijeniti sat - nemojte. Pričekajte da prođe 1. travnja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene