Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJEDINJENE KAZNE

Napokon je poznato kada bi Ivo Sanader mogao izaći iz zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je odlučilo da će bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader temeljem presuda u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina-MOL, iza rešetaka morati provesti ukupno 18 godina i osam mjeseci.

Odluka je donesena krajem prosinca, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim odvjetnicima. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović odluku izvanraspravnog vijeća koje je utvrdilo objedinjenu kaznu za tri pravomoćne presude nije želio komentirati. Ustvrdio je tek da je odluka apsolutno neosnovana i na nju najavio žalbu.

Obrana godinama ustraje u tvrdnji da za sve presude, s obzirom na to da se radi o sličnim kaznenim djelima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.

Bivši premijer dosad je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i pol godina. Prijevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sustavu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobode, u zatvoru neprestano od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem premijeru donio deset milijuna kuna i milijun eura provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cijene.

Sanaderove korupcijske afere u fokusu duže od 12 godina

Sredinom listopada 2021. najviši sud djelomično je potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Pročitajte i ovo Odvjetnik Čedo Prodanović i Josipa Krajinović U DNEVNIKU NOVE TV Čedo Prodanović otkrio kad bi Sanader mogao na slobodu, komentirao i odluku švicarskog suda: "Ova presuda nije dno dna"

Vrhovni sud krajem listopada 2021. potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

U nizu dugogodišnjih postupaka Sanader je u listopadu prošle godine u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAKAVICA BEZ KRAJA Reakcije na presudu: ''Dok se Ivi Sanaderu sudilo zbog tri milijuna, u Ini se kradu milijarde''

Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevu Diokiju na štetu HEP-a, najviši sud potvrdio je sredinom studenoga 2021.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene