Poremećaj na svjetskom tržištu zbog koronakrize osjeti se i u Hrvatskoj. Kasni isporuka informatičke i elektroničke opreme te automobila. Poskupio je građevinski materijal i hrana, a brodski prijevoz sve je skuplji i teret često kasni zbog strogih epidemioloških mjera u lukama Dalekog Istoka.

Galerija Poskupljenje i kašnjenje robe Denis Vukorepa Blanka Vorkapić +0 Eric Superina

Jedan 320 metara dug kontejnerski brod kasnio je u riječku luku gotovo cijeli dan zbog prosvjeda talijanskih lučkih radnika protiv korona mjera. Već gotovo dvije godine roba s Dalekog istoka i američkog kontinenta zbog strogih epidemioloških mjera u lukama kasni u Europu.

"Činjenica je da će roba kasniti i da su sad logističari na velikim mukama pod navodnicima, oni moraju sve organizirati i zadovoljiti svoje krajnje kupce", rekao je Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Uz kašnjenje problem je i poskupljenje morskog prijevoza.

Jakov Karmelić, predsjednik Udruge pomorskih agenata Hrvatske kaže: "Osnovna zakonitost na brodskom vozarinskom tržištu je da su vozarine više u periodima kad je potražnja za prijevozom viša nego što je ponuda brodskih kontejnerskih kapaciteta."

Poskupljenje goriva, ilustracija Šok na benzinskim pumpama: Dramatično poskupjelo gorivo u Hrvatskoj

Zagrebačka tržnica Dolac - 1 Doznajte zašto su cijene nekih namirnica drastično poskupjele i koliki postotak budžeta mjesečno izdvajamo za hranu

Gospođa Blanka iz Rijeke čekala je pet mjeseci duže da osjeti miris novoga automobila.

"Uplatila sam 28. siječnja, a isporuka je trebala biti 31. ožujka. Međutim, zbog ove pandemije, je sve stalo, a problematika je zapravo bila oko čipa tako da je automobil došao u osmom mjesecu, točnije 8. kolovoza", rekla je Blanka Vorkapić iz Rijeke.

Zbog problema s uvozom, cijena metala na europskom tržištu znatno se povećala.

"Cijene čelika danas rastu ravno jedno godinu dana, a taj porast, možemo reći, u prosjeku je 100 posto", kazao je Eric Superina, član Uprave tvrtke za trgovinu i obradu metala.

Cijena čelika utječe na cijenu kuća i stanova

Vlasnik agencije za nekretnine, Branko Papeš je izjavio: "U zadnjih godinu dana rast cijena materijala, povećanje cijena radne snage, inflacija, pa i ovo zadnje povećanje cijena energenata uzrokovalo je rast cijena nekretnina od 10, 20 čak i više posto."

Cijena energenata, zastoj u opskrbi, stroge epidemiološke mjere u nekim državama - sve to utječe na rast cijena i kašnjenje roba s drugih tržišta u Europu. Kada će doći do smirivanja, u posljednje vrijeme ne usuđuju se prognozirati ni stručnjaci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju