Počelo je prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu Zaštitimo hrvatsku kunu. Dvije političke stranke u sljedeća dva tjedna pokušat će skupiti više od 368 tisuća potpisa kako bi odgodili ulazak u eurozonu. Kad završi prikupljanje potpisa - svi oni idu organizacijskom odboru inicijative.


Oni će provjeriti je li sve u skladu sa zakonom. Ako zaključe da imaju potreban broj potpisa, zahtjev za raspisivanjem referenduma šalju predsjedniku Sabora. Moraju im dostaviti i sve potpise na uvid.

U Saboru ih onda prebrojavaju, a dvije su opcije: jedna je da od Ustavnog suda zatraže ocjenu je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom. Ustavni sud ima 30 dana za donošenje odluke.

Željko Sičaja SAD ukinuo vize za Hrvate, ali to vam ne garantira ulazak u zemlju. Stručnjak za sigurnost pojasnio i što stoji iza odluke o pojačavanju nadzora za ulazak u EU

Druga opcija je da raspišu referendum odmah - on se onda mora održati za najmanje 20, a najviše 40 dana.

Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će, u slučaju kad deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj zatraži raspisivanje referenduma, utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivanje.

Andrej Plenković Plenković uzvratio Milanoviću: ''Prijetnje, ucjene i najavljeni cirkusi govore o njemu''

Odluku iz stavka 1. ovoga članka Ustavni sud će donijeti u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju