Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Privremeno zatvaranje službi američke vlade zbog sukoba oko proračuna moglo bi otežati postupak dobivanja viza za državljane članica Europske unije kojima još nisu ukinute vize za putovanja u Sjedinjene Države, a među tih pet zemalja je i Hrvatska.


Državljani 23 od 28 članica EU ne trebaju vizu žele li posjetiti SAD, već im je dovoljno ishoditi elektroničko odobrenje. No državljani Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske još trebaju zatražiti vize u američkom diplomatskom predstavništvu žele li posjetiti SAD, podsjeća europski portal EurActiv.

Vezani članci Mario Aunedi Medek Suvlasnik tvrtke koja je radila stranicu koronavirus.hr: ''Ideju smo predstavili u Vladi, oni su rekli da to treba i pitali možemo li. Rekli smo da možda možemo" Novac iz EU: Komu ide koliko? - 6 Čak 1165 stranica Nacionalnog plana odlazi u Bruxelles: Istražili smo u što će Vlada ulagati

Financiranje rada vladinih agencija i nekih programa prekinuto je i njihovi su zaposlenici na neplaćenu dopustu jer se američki Kongres nije dogovorio o proračunu do krajnjeg roka 1. listopada.

>> Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane

Ta će blokada utjecati i na postupak izdavanja viza u konzularnim odjelima SAD-a u domovini i inozemstvu. Aktualna blokada američke vlade nastupila je 17 godina nakon blokade 1996., koja je trajala 27 dana te svakog od tih dana između 20 i 30.000 zahtjeva za izdavanjem viza nije bilo obrađeno.

Također, 1996. nije bilo obrađeno ni 200.000 američkih zahtjeva za izdavanjem putovnica što je izazvalo i milijune dolara gubitka za američki turistički sektor, navodi televizija NBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook