Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završio sastanak vlada zemalja JI Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Salzburgu je u utorak završen sastanak šefova vlada država jugoistočne Europe koji je održan pod nazivom "Sastanak za stabilnost u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću".

Na njemu su sudjelovali uz domaćine, austrijskog saveznog kancelara Wolfganga Schuessela, austrijsku ministricu vanjskih poslova Ursulu Plassnik i koordinatora Pakta za stabilnost Erharda Buseka, premijeri Albanije, BiH i Hrvatske.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

"Bio je to vrlo dobar sastanak", rekao je austrijski kancelar
Schuessel i dodao da je istina da se nijedna regija u Europi nije promijenila više u pozitivnom smislu od Balkana.

On je uz ostalo rekao da je Hrvatska postala vodeći model za cijelu regiju. Stanje u Srbiji ocijenio je složenim, ali je dodao da se stvari mogu promijeniti "uz potporu Hrvatske i nas, kao prijatelja regije, jer smo spremni pomoći u svakom trenutku da Srbija obnovi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju".

O umoru od proširenja EU kancelar Schuessel je kazao: "Možemo li biti umorni od razvoja demokracije i pozitivnog razvitka u zemljama JI Europe?".

Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je vrlo dobrom inicijativu Austrije da se u Salzburgu okupe premijeri jugoistočne Europe.

"Bitno je da se Austrija, koja nije neposredni susjed Balkanu kao što je Hrvatska, angažira kao članica EU i da želi biti zemlja prijatelj i sudjelovati u raspravama i postizanju rješenja za probleme u regiji.

Sanader je rekao da je Hrvatskoj najvažnije njezino članstvo u EU i NATO-a, ali da se ne može izolirati jer u susjedstvu još ima problema i otvorenih pitanja. Naglasio je da će Hrvatska uz pregovore s Unijom pomoći susjedstvu da dođe do trajne političke stabilnosti u regiju.

Na sastanku je bilo riječi i o proširenju CEFTA-e a pregovori o tome trebali bi, po Sanaderovim riječima, završiti u rujnu ili listopadu ove godine.

U Europi postoji zamor od proširenja no kada je riječ o Hrvatskoj, europski barometar pokazuje da sve zemlje EU, odnosno njihovi građani, podržavaju Hrvatsku u prosjeku 55 posto, dok u novim zemljama članicama Unije potpora seže i do 80 posto, rekao je premijer Sanader.

Premijer Sanader se zauzeo za "političku emancipaciju" BiH, kako politiku u toj zemlje sljedećih deset godina ne bi vodili međunarodni predstavnici. Istaknuo je važnost postizanja dogovora o ustavnim promjenama u BiH koje bi potvrdila i međunarodna konferencija o BiH.

Posebno je naglasio da Hrvati "trebaju sačuvati status ravnopravnog, konstitutivnog naroda jer bez toga nema budućnosti BiH".

Sanader je iznio ocjenu da je Hrvatska učvrstila svoju međunarodnu poziciju kao država koja može pridonijeti miru i stabilnosti i očuvanju svih zajedničkih vrijednosti koje Europa i svijet dijele. Dodao je da je i sastanak u Salzburgu potvrdio Hrvatskoj ulogu lidera u jugoistočnoj Europi.

Na sastanku je bilo govora i o Kosovu. Po riječima kancelara
Schuessela i premijera Sanadera, budućnost Kosova ovisi o rezultatima pregovora.

Albanski premijer Sali Berisha kazao je da je konačni status Kosova ključan za mir i stabilnost u regiji te naglasio da je nužno poštivanje ljudskih i prava manjina.

Predsjedajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić rekao je da svaka pozitivna priča u regiji znači za BiH signal da se više neće ponoviti prošlost. "Svaki pozitivan primjer, kao što je Hrvatska za moju državu, dokaz je da je priča o umoru od proširenja stvar retorike, a ne razmišljanja građana EU".

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek naglasio je da je važno jačati suradnju na svim područjima od energetike, infrastrukture, izgradnje autocesta, gospodarstva do privlačenja stranih investicija. "Želimo unaprijediti regiju za njezinu budućnost i nema mjesta zabrinutosti", kazao je Busek.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene