Klub Jabuka
Klub Jabuka Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Sukladno rješenju zagrebačkog Općinskog građanskog suda o ovrsi Grada Zagreba nad GSK Jabukom, deložacija i zatvaranje tog najstarijeg zagrebačkog kluba određena je za 20. listopada, no iz kluba još očekuju ukidanje te sudske odluke.


Priopćio je to u utorak voditelj kluba Marin Viduka, navodeći da je Općinski građanski sud u Zagrebu 15. rujna ove godine donio rješenje o ovrsi Grada Zagreba kao ovršitelja nad Glazbeno-scenskim klubom (GSK) Jabukom kao ovršenikom, a provedba rješenja određena je 20. listopada u 10 sati.

Vezani članci CROBAROMETAR - srpanj 2021. - 7 Novi Crobarometar: HDZ zacementiran na prvome mjestu, ali dogodio se i veliki preokret: SDP više nije druga stranka u državi! Milan Bandić Tajne snimke Milana Bandića i vozača: "Nije problem ako si uzeo, ali ako si uzeo, a nisi mi rekao…", "To je gajba, odmah"

"Pojednostavljeno rečeno, toga dana određena je deložacija i zatvaranje najstarijeg zagrebačkog kluba, pedesetdvogodišnje Jabuke", ističe Viduka.

Kako bi u tome uspio i konačno zatvorio Jabuku, istaknuo je, Grad Zagreb je samoinicijativno kao likvidatora udruge GSK Jabuka imenovao odvjetnički ured "Krsnik i partneri".

"U najmanju ruku to je sukob interesa"

Navedeno odvjetničko društvo, navodi Viduka, zastupa Grad Zagreb "i njegove istaknute pojedince" u mnogim sporovima, pa se ovdje "u najmanju ruku radi o sukobu interesa, a i o možebitnom kaznenom djelu".

Napominje da su članovi udruge GSK Jabuka podigli tužbu na Upravnom sudu u Zagrebu, čiji se pravorijek još čeka, a upozorava i da je spomenuti sud u slučaju ovoga kluba napravio presedan, ili u najmanju ruku propust, jer je rješenje o ovrsi određeno prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda.

Osim toga, dodaje, rješenje je doneseno u vrijeme kada se zbog odluke Vlade uslijed pandemije koronavirusa nisu smjela donositi rješenja o ovrsi, "na što smo ih i upozorili i tražili da se poništi navedena odluka".

Viduka podsjeća da je Jabuka otvorena davne 1968. godine, a prvi put je zatvorena temeljem rješenja Grada Zagreba 1998. godine, no dobila je spor na Upravnom sudu i ponovno je otvorena.

Problemi počeli 2015. godine

Novi problemi i zahtjevi za iseljenjem od strane Grada Zagreba počeli su, kaže, 2015. kada se u vilu preko puta kluba uselila rezidencija ruskog veleposlanika u Hrvatskoj.

"Nadamo se da će Općinski sud u Zagrebu uvažiti naš prijedlog i ukinuti ovrhu nad Jabukom. U protivnom, najstariji zagrebački klub će se zauvijek ugasiti u utorak, 20.10. u 10 sati", ističe Viduka.

Zaključuje da je klub za vrijeme epidemije cijelo vrijeme radio, poštujući sve epidemiološke mjere.