Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loši uvjeti rada

Uskoro prosvjedi medicinskih sestara i tehničara: Počinju idući tjedan, poznato i kako će izgledati

Aktualno Galerija Prosvjed za medicinske sestre, ilustracija - 5 Prosvjed za medicinske sestre, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Medicinske sestre, ilustracija - 6 Medicinske sestre, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed za medicinske sestre, ilustracija - 4 Prosvjed za medicinske sestre, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Medicinske sestre, ilustracija - 3 Medicinske sestre, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Medicinske sestre, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Zbog niskih plaća i loših uvjeta rada medicinske sestre i tehničari i svi koji uz liječnike u bolnicama skrbe o pacijentima, nakon praznika rada kreću u prosvjed. Na tu prijetnju Vlada - ravnodušna. Plaće im za 10 posto neće dizati.

Hitni bolnički prijem u KBC-u Sestre milosrdnice radno je mjesto Daliborke Čolić već 13 godina.

"Zahtjeva veliko znanje, veliku odgovornost i veliki obujam posla. Kao što volim i sama nove izazove, i to nikada nije problem. Problem je kada se ne prepoznaje da smo mi medicinske sestre uvijek uz pacijenta", poručuje.

A to, čak i kada cijeni njihova ustanova, medicinske sestre smatraju da trenutačno ne cijeni država. Pa kreću u akciju diljem zemlje.

Za početak - mini prosvjedi od pet minuta u 11 sati. I tako tjedan dana, svaki dan u drugoj ustanovi. Planira se uključiti i Daliborka.

"Što u pauzi, što od sestara koje budu slobodno, a na kraju krajeva svako radno mjesto će biti pokriveno, ali cilj je da nas se odazove što više", kaže za Dnevnik Nove TV.

Traže povećanje plaća od 10 posto, ali ministar Vili Beroš ne posustaje. "U ovom trenutku to nije realno", kaže i dodaje - mijenjat će se Zakon o plaći, a bit će prilike za povišice i kroz uredbu do kraja godine.

Pročitajte i ovo Anica Prašnjak, Predsjednica gv hss medicinskih sestara Jednoglasna odluka Medicinske sestre najavile prosvjedne aktivnosti, poznato i koliko će trajati. Je li moguć i štrajk? "Sve su opcije otvorene"

"Da nitko ne bude zakinut za svoju plaću. Ja mislim da je to puno puno puno bolje rješenje i u konačnici ne treba brzati."

Zašto su onda liječnici dobili odmah, i dalje se pitaju sindikati. Pa će uz medicinske sestre prosvjedovati ostali nezdravstveni djelatnici.

"Jedni bez drugih ne možemo. Građani nas trebaju sve, a ne samo liječnike. Svi nezdrastveni radnici jako su neophodni,a oni nam najviše odlaze sada, evo vi danas više nemate kuhara, svaki dan iz neke ustanove ode kuhar", kaže Stjepan Topolnjak.

Neki od nezdravstvenih djelatnika imaju plaću oko 630 eura. Medicinska sestra ovisno o odjelu između 900 i 1000 eura.

Pročitajte i ovo Pregovori sindikata i ministra zdravstva - 2 Priprema provjeda Medicinske sestre nezadovoljne pregovorima: Situacija je alarmantna, u sustavu nedostaje oko 5000 sestara.

Ali ne u Njemačkoj. Ondje je prosjek 2000 eura, kaže nam Zvijezdana Petričević, koja tamo radi već pet godina. Ali i uvjeti su bolji.

"Naravno postoji isto i stres i male crne rupe koje se vrlo brzo riješe jer imamo ljude u bolncii koji su zaduženi da kapacitet pacijenata ne bude velik na kapacitet osoblje. Naprimjer blokiraju se kreveti ako nema dovoljno osoblja za rad", pojašnjava.

A u Hrvatskoj sindikati prijete i štrajkom, ako prosvjedi ne urode plodom. U srijedu kreću ispred ustanova, a 12. svibnja najavljuju i veliki prosvjed na zagrebačkom glavnom trgu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene