Obavijesti Video Pretražite Navigacija
grad u vodi

Ovo je šesta poplava u devet mjeseci: Pogledajte obećanja političara nakon svake poplave u Hrvatskoj Kostajnici

Aktualno Galerija Kostajnica iz zraka Kostajnica iz zraka Foto: Pixsell Dalibor Bišćan Dalibor Bišćan Foto: DNEVNIK.hr Dina Ćevid Dina Ćevid Foto: DNEVNIK.hr Kostajnica iz zraka Kostajnica iz zraka Foto: Pixsell +1 Kostajnica iz zraka Galerija 1/6 >>
Ne smiruje se situacija s poplavama u Hrvatskoj - a zbog obilne kiše vrhunac vodenog vala tek se očekuje. Na području Hrvatske Kostajnice zbog porasta rijeke Une proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava. Reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid izvijestila je kakvo je stanje na terenu.

"Situacija u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je pod kontrolom. Međutim, vodostaj Une ne prestaje rasti. Upravo traju pripreme za ono najgore. Sve čeka teška i neizvjesna noć", izvijestila je Dina Ćevid.

Voda je došla tik do praga kuća. Poplavljeni su brojni podrumi, ali mještani su na to bili spremni. Još jučer su sve svoje vrjednije stvari odnijeli na više katove. Reporterka je razgovarala i s Petrom Prpićem, zapovjednikom VZP-a Hrvatska Kostajnica.

"Od devetog mjeseca ovo je šesta obrana Hrvatske Kostajnice od poplava. Nažalost, opet poznate slike iz Kostajnice. Sve operativne snage s Hrvatskom vojskom, Vodama i njihovim kooperantima su na terenu još od jučer i cijelo vrijeme radimo kako bismo umanjili štetu", rekao je Prpić. Cijelo vrijeme se utvrđuju i dižu zečji nasipi i upojni zdenci.

Pročitajte i ovo Izlijevanje Mrežnice - 5 STIŽE VODENI VAL FOTO/VIDEO Apokaliptični prizori: Rastu vodostaji, dio Krapine bez struje, problemi i u Varaždinskoj županiji

"Prema najavama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala očekuje se sutra navečer. Svakako da sve padaline koje smo imali proteklih dana, ali i tijekom cijelog današnjeg dana u BiH nisu nešto što će pozitivno utjecati na vodostaj Une. Odnosno, to će nam donijeti dodatni porast vodostaja", pojasnio je.

Angažirane su pumpe, ali još ne rade u punom opsegu mogućnosti.

"Već od ranog jutra kako bi smanjili razinu vode koristimo pumpe. Ne rade punim kapacitetom jer nema još uvijek potrebe za tim. Po razlici između vodostaja rijeke i vodostaja mjesta gdje stojimo možete vidjeti koliko smo efektivni", poručio je Prpić.

Voda još nije ušla ni u jedan stambeni objekt, no ako dođe do povećanja vodostaja, moglo bi se dogoditi i to.

Ovo je šesta poplava u devet mjeseci: U video prilogu pogledajte obećanja političara kroz dugi niz godina. 
 

Gradonačelnik: "Neću vam pokušati dati odgovor, nego se odgovor zna"

Odgovore na važna pitanja, među kojim je i što se događa s obećanjima da poplava više neće biti, pokušao je dati gradonačelnik Kostajnice Dalibor Bišćan. 

"Trajno rješenje će biti do kraja ove godine. Neću vam pokušati dati odgovor, nego se odgovor zna. Ono što se radilo u posljednjim godinama, prije, oni koji su odlučivali, nije bilo volje da rade utvrdu. Kasnije smo iznašli rješenja, napravili projektnu dokumentaciju i počeli s radovima. Ono što nas je snašlo, kao i sve, dobili smo primjedbe koje su se pokazale neosnovanima. Radi se studija utjecaja na okoliš i nakon što se smanji poplava, radovi se nastavljaju dalje", ispričao je gradonačelnik.

Una je prešla spornu granicu od 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje, a Bišćan je pojasnio što je dogovoreno na stožeru.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Obišao poplavljeni Gračac Božinović: ''Situacija je ozbiljna, trebamo tražiti dugoročna rješenja''

"Mi smo prešli u izvanrednu situaciju. Ono što radimo je da smo nekoliko centimetara spustili vodu između same rijeke Une. Znamo da će i dalje biti tendencija rasta vodostaja zbog obilnih padalina. Ono što se dalje radi osim očuvanja - vjerujem da ćemo do kraja uspjeti se obraniti jer kada vidim ovdje Vladu, Hrvatsku vojsku, Vode, dobrovoljna vatrogasna društva, naše volontere, HGSS i Crveni Križ, vjerujem da ćemo pobijediti i ovaj put.

Vrhunac vodenog vala očekuje se tijekom idućih 24 sata.

"Cijelu noć se prati cijela situacija. Na terenu konstantno pumpe rade. To su velike količine vode koje one uspiju u kratkom vremenu ispumpati. Tako da držimo sad već nekih 40 centimetara razliku i nadam se da nijedan objekt neće biti oštećen ili će biti s minimalnim oštećenjima", poručio je gradonačelnik.

Kostajnica iz zraka Kostajnica iz zraka Foto: Pixsell

Kostajnica iz zraka Kostajnica iz zraka Foto: Pixsell

Kostajnica iz zraka Kostajnica iz zraka Foto: Pixsell

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene