Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neispunjavanje kvota

Neizvjesna budućnost osoba s invaliditetom: Mnogi poslodavci koji su ih dužni zaposliti radije plaćaju kazne

Zapošljavanje osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Zapošljavanje osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zapošljavanje osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zapošljavanje osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zapošljavanje osoba s invaliditetom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Prije tri godine država je propisala da svaki poslodavac s više od 20 radnika mora imati najmanje tri posto osoba s invaliditetom, no gotovo svaki drugi poslodavac to ne čini. Osobe s invaliditetom nerijetko su prepuštene udrugama, a udruge, pak, prolaznim projektima.

Snimili smo ekološku proizvodnju u kampu za rehabilitaciju i zapošljavanje udruge Zvono iz Belišća. Sve što proizvedu u sklopu Socijalne zadruge, njezini članovi iskoriste.

''Od rajčice pravimo sos'', kaže Mirela Šimošić, članica socijalne zadruge Miva Art.

Pročitajte i ovo Autotrolej Manjak vozača Nepalci i Indijci vozit će autobuse u hrvatskom gradu: Evo kad stiže prvih 10 Poziv u blagdanskoj misiji: Dvjema šibenskim udrugama pripremili su pravo blagdansko iznenađenje - 15 Poziv Domagoja Mikića Veliko iznenađenje za dvije udruge koje pomažu djeci s teškoćama i trebaju pomoć: "Ako se ugase, neće biti potpore od nikuda, oni spašavaju našu djecu"

Novcem EU fondova udruga razvija socijalno poduzetništvo. Nova znanja steklo je 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom.

''Osposobljavali smo još i ljude za permakulturnog vrtlara, za pomoćnog pčelara, tako da smo nabavili i košnice, pčele, plastenike i svu opremu koja je potrebna da bi se oni mogli osposobiti'', kazala je Anita Andrašek Mihaljević, voditeljica projekta.

Dio je obučen za palačinka majstora, pa je nedavno otvorena i palačinkarnica.

No, na tržištu se rijetko uspijevaju zaposliti. Od 6052 nezaposlenih osoba s invaliditetom u svibnju, posao je dobilo njih 361, a u prvih pet mjeseci ukupno tek petina. Poslodavci koji su ih dužni zaposliti, radije plaćaju kazne.

''Postoje i nagrade, međutim, mislim da nisu dovoljno stimulativne. Problem kod osoba s invaliditetom i osoba s intelektualnim teškoćama je taj što njihov rad puno košta, jer oni moraju imati asistenta'', objašnjava Mira Anić, predsjednica udruge Zvono.

U udruzi rješenje vide u većim poticajima, ali i financiranju ovakvih zadruga. Jer, čim istekne projekt, budućnost im je neizvjesna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene