Prije tri godine država je propisala da svaki poslodavac s više od 20 radnika mora imati najmanje tri posto osoba s invaliditetom, no gotovo svaki drugi poslodavac to ne čini. Osobe s invaliditetom nerijetko su prepuštene udrugama, a udruge, pak, prolaznim projektima.

Galerija


Snimili smo ekološku proizvodnju u kampu za rehabilitaciju i zapošljavanje udruge Zvono iz Belišća. Sve što proizvedu u sklopu Socijalne zadruge, njezini članovi iskoriste.

''Od rajčice pravimo sos'', kaže Mirela Šimošić, članica socijalne zadruge Miva Art.

Vezani članci Projekt Zaželi uspio - Zaposlene brojne žene - 4 Projekt koji je zaposlio nezapošljive da pomažu onima kojima je najteže: "Tri puta je pao u dvorištu pa ga moram dizati, a operirala sam srce" Slika nije dostupna U Hrvatskoj 250 000 invalida zbog neadekvatnih uvjeta rada

Novcem EU fondova udruga razvija socijalno poduzetništvo. Nova znanja steklo je 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom.

''Osposobljavali smo još i ljude za permakulturnog vrtlara, za pomoćnog pčelara, tako da smo nabavili i košnice, pčele, plastenike i svu opremu koja je potrebna da bi se oni mogli osposobiti'', kazala je Anita Andrašek Mihaljević, voditeljica projekta.

Dio je obučen za palačinka majstora, pa je nedavno otvorena i palačinkarnica.

No, na tržištu se rijetko uspijevaju zaposliti. Od 6052 nezaposlenih osoba s invaliditetom u svibnju, posao je dobilo njih 361, a u prvih pet mjeseci ukupno tek petina. Poslodavci koji su ih dužni zaposliti, radije plaćaju kazne.

''Postoje i nagrade, međutim, mislim da nisu dovoljno stimulativne. Problem kod osoba s invaliditetom i osoba s intelektualnim teškoćama je taj što njihov rad puno košta, jer oni moraju imati asistenta'', objašnjava Mira Anić, predsjednica udruge Zvono.

U udruzi rješenje vide u većim poticajima, ali i financiranju ovakvih zadruga. Jer, čim istekne projekt, budućnost im je neizvjesna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr