Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nedostaje radnika

Ovo je posao koji u Hrvatskoj nitko ne želi raditi, a plaća je oko 800 eura

Novac
Novac Foto: DNEVNIK.hr
U Hrvatskoj svake godine nedostaje sve više osoba koje će obavljati posao grobara. Tako je u Hrvatskoj prošle godine zaposlena 41 osoba, dok ih se tražilo 128, pa je Hrvatski zavod za zapošljavanje proglasio zanimanje deficitarnim.

Mediji unazad par godina upozoravaju na manjak grobara na hrvatskim grobljima no, stanje se i dalje nije promijenilo.

Tako primjerice na gradskim grobljima u Zadru radi tek osam pogrebnika i pet ukopnika.

"Radi se o ukupnom broju djelatnika koji se vode na navedenim poslovima što ne znači da su isti u nesmetanom radnom odnosu (česta su bolovanja)", kazala je Uprava Gradskog groblja Zadar.

Dodaje da svakako nedostaje djelatnika za navedena radna mjesta jer se radi o velikom obimu posla i dislociranosti s obzirom na pojedina groblja.

Objašnjava da u poslove pogrebnika spadaju radne aktivnosti poput preuzimanja pokojnika, prijevoza pokojnika i njege pokojnika.

Također spadaju i poslovi kao što je organizacija sprovoda, sudjelovanje na sprovodima (vožnja pogrebnih kolica te svi ostali popratni sadržaji), dežurstvo od 0 do 24 sata, čišćenje i sakupljanje otpada.

Dok u poslove ukopnika spadaju otvaranje i priprema grobnice za ukop, ukoliko je potrebno obavljanje čišćenja u grobnici, ukop pokojnika, zazidavanje u grobnici nakon ukopa, ekshumacije, čišćenje i sakupljanje otpada te hortikulturni radovi.

Dodaje da broj ukopa ovisi o situaciji i količini zaprimljenih pokojnika prilikom čega bude od nijednog do najviše 4 ukopa u jednom danu.

"Sve ovisi o raspoloživosti djelatnika te same lokacije groblja - kapacitet od četiri ukopa je moguć ako se svi vrše na istom groblju", dodaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljednje počivalište Groblja su im pretrpana, pogrebi preskupi: Oni su pronašli alternativu, nude se i novčane nagrade

Osim grobara, nedostaje i grobnica

Osim manjka djelatnika dodaje da trenutno nema dovoljan broj grobnica na grobljima kojima upravljaju kao tvrtka (Gradsko groblje Zadar, Belafuža, Sveti Petar u Crnom, Sveti Nikola u Crnom, Kožino, Ploča).

Međutim, dodaje da je u tijeku gradnja Novog gradskog groblja u Zadru s kojim će se riješiti sva problematika nedostatka grobnih mjesta.

Gradska groblja kojima upravlja održavaju se sukladno mogućnostima.

Tvrdi da groblja koja su "naslijeđena" od pojedinih Mjesnih odbora u Zadru rađena neplanski te njihovo proširenje nije adekvatno napravljeno.

Dodaje da su u lošijem stanju od onih groblja koja su rađena i širena planski.

Trenutno na svim raspoloživim grobljima u Zadru imaju 9360 grobnih mjesta, te 1500 privremenih ukopa u zemlju.

U Zagrebu na 28 groblja radi 50 radnika

U Zagrebu su provedenim javnim natječajem u siječnju ove godine zaposleni novi djelatnici na radnom mjestu grobar, tako Podružnica sada ima 50 radnika, objasnio je Zagrebački Holding.

Dodaje da su u tijeku javni natječaji za radna mjesta kremator i vozač specijalnog vozila.

"Dnevno imamo pet do sedam ukopa na svim većim grobljima i do dva ukopa na manjih grobljima, odnosno sveukupno oko 40 ukopa dnevno", dodaje.

U 2022. godini je, kako je kazao, sveukupno bilo 9.195 ukopa.

U Zagrebu su u planu proširenja groblja (Mirogoj, Miroševac, Markovo polje) izgradnjom novih grobnih polja, grobnih mjesta te kolumbarijskih zidova.

Prema Statističkom ljetopisu Grada Zagreba 2022. godine, zagrebačka groblja se nalaze na ukupno 173,3 hektara površine od čega su 94,3 hektara grobna mjesta.

Zagrebački Holding objasnio je da se na svih 28 groblja kontinuirano obavlja komunalna djelatnost radi osiguravanja ostvarivanja neprekidne usluge korisnicima.

Pročitajte i ovo Ličakivsko groblje - 3 Tuga na groblju koje raste FOTO Pokraj groba u Lavovu Valerij zapali jednu za sebe, jednu za sina: "Popušim s njim. Nekad smo zajedno išli na pauzu uz cigaretu"  

HZZ: Zanimanje grobara postaje deficitarno

Da je stanje zapošljavanja ukopnika i grobara loše potvrdio je i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je isto zanimanje prozvao "deficitarnim".

Tijekom godina uočeno je povećanje traženih radnika ovog zanimanja.

Tako ih se u 2020. godini tražilo 54, dok se pretprošle godine tražilo 72 radnika.

Prošle godine taj se broj udvostručio te ih se tražilo 128.

Tijekom 2022. godine zaposleno je 41 osoba iz evidencije Zavoda na razini Hrvatske, dodaje.

U prva dva mjeseca 2023. godine zaposleno je pet osoba iz evidencije Zavoda na razini Hrvatske.

Tijekom 2022. godine zaposlene su dvije osobe iz evidencije Zavoda razini Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u prva dva mjeseca 2023. godine samo jedna, objašnjava.

Prema oglasima na Burzi rada, za mjesto grobara potrebno je osnovnoškolsko obrazovanje te vozačka dozvola, a plaće se kreću od 800 eura mjesečno s plaćenim prijevozom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene