Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zamalo tučnjava u Saboru zbog Glavaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo započelo je raspravu o dva prijedloga skidanja zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu, a sjednica je, bez prethodne formalne odluke, fizički zatvorena za javnost, što je izazvalo naguravanje zastupnika, novinara i stražara pred ulazom u dvoranu.

Povjerenstvu su pristigla dva zahtjeva za pritvaranjem Glavaša, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke u tzv. "slučaju garaža", u kojem ga se sumnjiči za nezakonito pritvaranje, mučenje i ubijanje civila u Osijeku 1991.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spašen MIP protiv ukidanja zastupničkog imuniteta Đapiću Slika nije dostupna 'U slučaju Glavaš, Sabor prekoračio ovlasti'

Uz istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu, Glavaševo pritvaranje danas je zatražilo i županijsko Državno odvjetništvo.

Iako je rad Sabora, po Ustavu i Poslovniku, javan, a sjednice njegovih radnih tijela mogu se zatvoriti ako za to postoje proceduralni uvjeti i ako tako odluči samo radno tijelo, predsjednik Povjerenstva Damir Sesvečan samostalno je odlučio da na današnju raspravu neće pustiti novinare.

Činjenica da su ih na vratima dvorane u kojoj zasjeda Povjerenstvo dočekali stražari ogorčila je HSP-ovca Vladu Jukića i Glavaševa stranačkog kolegu Vladimira Šišljagića (HDSSB), koji su stražare upozorili da krše saborski Poslovnik.

"Nemojte se dovoditi u poziciju da budete odgovorni za kršenje Poslovnika", upozorio je stražare Vlado Jukić, ocijenivši da Sesvečan krši Poslovnik i provodi silu.

Oštriji je bio Šišljagić, koji se i fizički naguravao sa stražarima.

"'Ko vas plaća, 'ko vas je tu doveo, jeste li naoružani?", vikao je Šišljagić stražarima, koji su mirno otrpili njegove i prosvjede više od 20 novinara.

Iako se očekivalo da će na sjednicu doći i sam Glavaš, on se nije pojavio, a u dvorani je, uz Šišljagića i treći HDSSB-ovac Ivan Drmić.

Inače, u čitavoj zgradi Sabora danas su primijećene pojačane mjere sigurnosti, pa su tako muškarci na ulazu morali skidati čak i remenje, što je neuobičajeno. 


Podsjetimo, povjerenstvo je o zahtjevu suca Posavca raspravljalo u ponedjeljak, ali je odbilo donijeti odluku s pojašnjenjem da je sudac učinio proceduralnu pogrešku, odnosno da je odobrenje Povjerenstva morao zatražiti prije nego što je Glavašu odredio pritvor.

Posavec je jučer uputio isti zahtjev, ocjenjujući da nije povrijedio proceduru te da je, u trenutku kada je istraga već započela, prvo morao odlučiti o zahtjevu tužiteljstva za pritvorom, a tek potom tražiti skidanje imuniteta.

U međuvremenu na zagrebačkom Županijskom sudu Posavec je nastavio istragu protiv Glavaša saslušanjem osječkog novinara Gorana Flaudera. Kako je istraga tajna ne zna se što je svjedok Flauder rekao istražnom sucu. Drugi svjedok se nije pojavio jer mu sudski poziv nije uredno dostavljen.

Istraga se nastavlja 7. studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene