Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaklada Ana Rukavina

Još jedan pacijent dobio nadu za život: Obavljena 147. transplantacija iz hrvatskog registra matičnih stanica

Aktualno Galerija Darivanje krvi - 2 Darivanje krvi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Darivanje krvi - 3 Darivanje krvi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Darivanje krvi - 1 Darivanje krvi - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marija Rukavina Galerija 1/4 >>
U siječnju je još jedan pacijent dobio novu šansu za život zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima krvotvornih matičnih stanica, javlja Dnevnik Nove TV.

Dijagnoza leukemije Marija je šokirala. A onda je saznao da postoji spas.

"Zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina i mojoj donorici ja sam sada ovdje sa vama", kaže Mario Paliska.

"Kad vidite tako jednu mladu osobu koja nije znala kome daruje život, jednostavno ne znate šta biste u tom trenutku, dal bi ste je zagrlili, poljubili", dodaje.

Ona je Lada. Darivateljica krvotvornih matičnih stanica.

"Ono što je predivno je da je moj primatelj matičnih stanica danas među nama živ je sretan veseo, otac dvoje djece, suprug, moj sin i da smo mi sad jedna velika obitelj", kaže Lada Grahovac.

Postupak je, kaže Lada, bezbolan. A nekome može spasiti život.

Lavinu dobrote pokrenula je Ana

"Ana Rukavina je napisala jedno pismo koje izuzetno motivira. Želim život. I mi smo htjeli drugima pružiti što nažalost nismo mogli njoj pružiti. Sredstva koja su tad bila smo upotrijebili na najbolji mogući način, a to je da pokrenemo registar", kaže Mirando Mrsić, medicinski direktor zaklade.

A u idućih 15 godina Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica sa 150 proširen je na više od 61.500 darivatelja. Danas je Hrvatska 11. u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika. Otvorena je javna Banka krvi iz pupkovine. Nadu za život do danas je dobilo 147. ljudi, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

Pročitajte i ovo Marija Rukavina DO KRAJA PROSINCA ZOVITE 060 9000 Na koncertu "Želim život" prikupljeno ukupno više od milijun kuna! "Nemam riječi kojima bih zahvalila tisućama dobrih ljudi"

"Ljubav je nekome pokloniti život. To je najveća poruka iz svega ovoga", rekla je Marija Rukavina, Anina majka.

Sedmero liječnika zahvaljujući Zakladi bilo je na usavršavanju u najboljim svjetskim klinikama.

"Bio sam u nacionalnom inistitutu za Rak u Bethesdi u Marylandu. Bilo je jako dobro jako produktivno. Moram priznat da mi je to jedna od svijetlih točaka", kaže hematolog Alen Ostojić.

"Ja mislim da je to izvrsna prilika i uopće taj dio angažmana zaklade Ana Rukavina. Mislim da je to zapravo jedna izvrsna investicija u budućnost Hrvatske", rekla je pedijatria Nevenka Cigrovski.

Zaklada je do danas u hrvatsko zdravstvo uložila više od 70 milijuna kuna. Anina se želja u prosincu najglasnije čuje - do sada je održano 16 koncerta Želim život. Svake se godine prikupe sredstva za rad Zaklade koja život znači.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene