Obavijesti Video Pretražite Navigacija
krenuo u obaranje Guinnessova rekorda

Tomislav u pet sati "progurao" 30 kilometara: "Tek sam se zagrijao, sad sam na radnoj temperaturi"

Valentina Baus prati napore Tomislava Lubenjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Valentina Baus prati napore Tomislava Lubenjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Lubenjak (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Lubenjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus prati napore Tomislava Lubenjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Valentina Baus prati napore Tomislava Lubenjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Lubenjak s bakom (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Lubenjak s bakom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Lubenjak krenuo u obaranje Guinnessova rekorda (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Lubenjak krenuo u obaranje Guinnessova rekorda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Tomislav Lubenjak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Zagrepčanin Tomislav Lubenjak krenuo je s obaranjem Guinnessova rekorda. Kroz 24 sata pokušat će gurati automobil težak minimalno 730 kilograma i izgurati ga punih 100 kilometara. S Tomislavom je u Dnevniku Nove TV razgovarala reporterka Valentina Baus.

Od subote u 15 sati do nedjelje u 15 sati, u organizaciji civilnog društva iz Zagreba Lubenjak će pokušati oboriti Guinnessov rekord u kategoriji guranja automobila u trajanju od 24 sata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nitko ne zna tko je MISTERIOZNI MILIJARDER Platio najskuplje životno osiguranje! Slika nije dostupna Samo uz pomoć dizalice Cheeseburger za Guinnessa: Teži od jedne tone i promjera 3 metra!

Automobil će gurati kružnom trasom po Vukovarskoj ulici u Zagrebu, na dionici dugoj oko 4 km - od Zagrepčanke do Donjih Svetica. U koloni koja će pratiti ovaj pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda bit će policijski automobil na čelu, automobil s dva zapisničara, hitna pomoć i policijski motocikl na začelju kolone.

"Start je 27. travnja u 15 sati ispred trgovine Konzum u Radničkoj cesti u Zagrebu dok je trasa kretanja kolnikom Ulice grada Vukovara (srednjom prometnom trakom) od raskrižja s kolnikom Donje Svetice do raskrižja s kolnikom Savske ceste.

Valentina Baus prati napore Tomislava Lubenjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tomislav Lubenjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda guranja automobila u 24 sata organizirat će se u redovnom režimu prometa te molimo građane za razumijevanje i strpljenje u slučajevima povremenog i kratkotrajnog otežanog odvijanja prometa na trasi kretanja", priopćila je zagrebačka policija.

Lubenjak se za obaranje Guinnessovog rekorda pripremao devet mjeseci, a podršku su mu pružili mnogi poznati sportaši. Nada se da bi rekord mogao oboriti za 17 sati.

Trenutni svjetski rekord u pojedinačnom 24-satnom guranju automobila je 82.28 kilometara, a drži ga Poljak Przemyslaw Marczewski. Tomislav Lubenjak, magistar kineziologije, koji je fakultet završio na Sveučilištu Avila u SAD-u vjeruje da u 24 sata može automobil gurati 100 kilometara. U tom vremenu bi mogao izgubiti desetak kilograma.

Uspije li u svojem naumu i prijeđe 100 kilometara, Tomislav Lubenjak će nadmašiti i aktualni rekord u guranju automobila u paru kojega, s prijeđenih 95,07 km drže Makedonci Aleksandar Chekorov i Aleksandar Smilkov.

Sutkinja ovog obaranja Guinnessovog rekorda je Sofia Greenacre iz Velike Britanije. Kilaža automobila je minimalno 730 kg kojoj treba dodati kilažu vozača.

Naime, automobilom upravlja vozač, po mogućnosti što lakši. Vozači se izmjenjuju svaka 4 sata. Vozač ne smije dirati gas.

Valentina Baus prati napore Tomislava Lubenjaka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tomislav Lubenjak s bakom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zadnji vozač bit će njegova baka, otkrio je Lubenjak za DNEVNIK.hr. Ostali vozači koji će se izmjenjivati tijekom 24 sata su Lubenjakovi prijatelji. Cilj mu je potaknuti ljude na fizičku aktivnost.

Dodaje i da će nastaviti gurati automobil bez obzira na vremenske prilike. Ima dovoljno opreme i kabanicu i spreman je na sve vremenske uvjete. Ritam koji je odabrao je 5 kilometara na sat vremena.

Uz Tomislava je "pogurala" i reporterka Nove TV Valentina Baus koja je razgovarala s Tomislavom te oko 20 sati provjerila kako napreduje njegov pothvat.

Tomislave, jeste li umorni?

Tek sam se zagrijao, sad sam na radnoj temperaturi, nekih 90 stupnjeva, ide to po malo.

Je li ide kako ste si zacrtali?

Čak i bolje, iznenađujuće je. Izgleda da ova pozitivna atmosfera grada i ljudi koji prolaze pomažu.

Svaka 4 sata vozači u automobilu se izmjenjuju i ne smiju niti malo stisnuti papučicu na gasu, pravila su dosta stroga, unutra su postavljene kamere. U samom finišu će posljednja 4 sata za upravljačem sjediti i Tomislavova baka. Policija je zamolila vozače ukoliko dođe do nekih zastoja u prometu – da imaju strpljenja.

Odmor je predviđen svakih sat vremena, pauza 5-8 min. Kretanje Tomislava Lubenjaka možete pratiti na OVOM linku.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene