Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio vrijednog kompleta

Hrvatska srušila neobičan rekord: "To upućuje na dugu tradiciju i odlučnost za pomicanjem granica"

Aktualno Galerija Najmanja kovanica - 4 Najmanja kovanica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Najmanja kovanica - 3 Najmanja kovanica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Najmanja kovanica - 2 Najmanja kovanica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najmanja kovanica - 1 Galerija 1/4 >>
Poznata fraza "Imaš li što sitnog" dobila je najoriginalniji odgovor jer je u Hrvatskoj proizvedena najsitnija kovanica u povijesti. Denominacije je jedne kune, a na njoj su motivi boškarina i Huma. Više o najmanjoj kovanici donijela je reporterka Iva Arambašić.

Najmanja kovanica na svijetu jedva je vidljiva oku.

"Najmanja kovanica je zlatnik, apoena jedne kune, promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama", predstavio je kovanicu Robert Blaić, direktor Hrvatske kovnice novca.

Njezin dimenzije bile su dovoljne za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda čime je s trona srušena švicarska kovanica od 2,96 milimetara.

"To upućuje na dugu tradiciju hrvatske numizmatike, pa tako i odlučnosti za pomicanjem granica tehnologije i preciznosti", rekao je Victor Fenes, procjenitelj Guinnessove knjige rekorda.

Pročitajte i ovo Muzej novca - 3 Moneterra Hrvatska dobila novi muzej: Namijenjen je svim uzrastima, a ulaz je besplatan

Cijeli proces trajao je gotovo 2 godine, a izradila ju je Hrvatska kovnica novca 2022. Potom su čekali potvrdu obaranja rekorda.

"Trebali smo jako puno dokazivanja o materijalu, o promjeru, izjave svjedoka, snimanje procesa i još hrpu razne druge dokumentacije", objasnio je proces Ivan Odrljin, voditelj prodaje u Hrvatskoj kovnici novca.

Na jednoj strani kovanice nalazi se boškarin, a na drugoj Hum, poznat kao najmanji grad na svijetu. Osmisliti dizajn nije bilo lako.

"Morala sam malo reducirati sve detalje na cijeloj medalji jer je premalo prostora", otkila je autorica idejnog rješenja zlatnika Ana Divković.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

Poprilično teško bilo je i u proizvodnji.

"Izrada 3D-modela, preko gipsa, izrada alata, i na kraju priče kovanje. Svaki dio prozivodnje je nosio svoj izazov", rekao je Roman Husta, direktor proizvodnje u Hrvatskoj kovnici novca

Hrvatska kovnica novca time želi postati ambasador naše zemlje u svijetu.

"Izdana je u sklopu numizmatičkog kompleta koji sadrži zlatnik od jedne unce zlata s motivom zvjezdarnice Višnjan te tako sve skupa zaokružuje lijepu priču s hrvatskim motivima", objasnila je Ela Genc, voditeljica marketinga.

"Izdana je 5. prosinca 2022. Cijena u tom trenutku je bila otprilike 3200-3300 eura, sve su bile rasprodane isti dan i odmah je praktički na sekundarnom tržištu cijena narasla", otkio je Odrljin.

Ukupno je proizvedeno 199 kompleta, a jedan trenutačno stoji najmanje 6 tisuća eura. Ulaskom kovanice u Guinnessovu knjigu rekorda vrijedit će još više.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene