Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Produljen životni vijek

Zagrepčani žive dulje od ostatka Hrvatske, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčani u prosjeku žive dulje nego stanovnici ostalih dijelova zemlje.

Prosječni životni vijek Zagrepčana iznosi 79,1 godinu, a u zadnjih deset godina produžen je za 3,5 godina, rečeno je u srijedu na predstavljanju "Zdravstveno-statističkog ljetopisa Grada Zagreba za 2014.", na kojem su kao najveći javnozdravstveni problem i vodeći uzrok smrtnosti protekle godine istaknute krvožilne i maligne bolesti.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene

Očekivano trajanje života za muškarce je 76,1 godinu i produženo je za 4,1 godinu. Zagrepčanke prosječno žive 81,7 godina, oko tri godine duže nego 2003., navodi se u statističkom ljetopisu o zdravstvenom stanju Zagrepčana, predstavljenom u povodu Svjetskog dana zdravlja.

U Zagrebu se živi dulje nego u Hrvatskoj, kraće nego u EU

U Zagrebu se živi dulje nego u ostatku Hrvatske, gdje prosječna životna dob za oba spola iznosi 77,39 godina, no ipak kraće nego u Austriji (81,27 godina) ili u Sloveniji (79,96 godina). Životni vijek u Zagrebu niži je i od prosjeka EU-a, koji je 2011. iznosio 80,33 godine.

Zagreb ima i najveći udio stanovništva starijeg od 65 godina u Hrvatskoj - oko 18 posto. Na drugom je mjestu Splitsko-dalmatinska županija s gotovo dvostruko manjim udjelom od 9,95 posto, te Primorsko-goranska županija sa 7,38 posto.

Cirkulacijske i maligne bolesti bile su lani uzročnici više od polovice smrtnih slučajeva, a na trećem mjestu bile su bolesti dišnog sustava, istaknula je Marina Polić-Vižintin, voditeljica Odjela za ocjenu zdravstvenog stanja u Službi za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Napomenula je kako su karakteristike obolijevanja i smrtnosti slične onima u ostatku Hrvatske, gdje također dominiraju kronične bolesti koje su već niz godina na prvom mjestu po pobolu stanovništva.

Kao vodeći uzrok hospitalizacija u 2014. također su navedene maligne i cirkulacijske bolesti, kod muškaraca česti su uzrok bili i duševni poremećaji uzrokovani zloupotrebom alkohola, a kod žena rak dojke.

"Sve su to bolesti kroničnog tijeka, što je i logično s obzirom da je udio starijeg stanovništva oko 18 posto, što nas ubraja u vrlo staru populaciju", ističe Polić Vižintin.

10 stvari koje trebate prestati raditi ako želite živjeti duže

Pad broja novooboljelih od raka dojke

Prošle godine je broj novooboljelih od raka dojke bio u padu u odnosu na prethodne godine, što se tumači uspjehom preventivnih programa koji se u Zagrebu provode od 2006.

Uz novootkrivene slučajeve raka dojke, u odnosu na 2013. je smanjena i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, no u porastu je broj slučajeva raka bronha i pluća, posebno među ženama.

Na predstavljanju aktualnih zdravstvenih pokazatelja građani su pozvani da promjenom navika – povećanjem tjelesne aktivnosti, smanjenjem konzumacije alkohola, nepušenjem i zdravom prehranom spriječe kronične nezarazne bolesti, koje su vodeći uzrok hospitalizacija i smrtnosti.

U tu svrhu će se u subotu, 11. travnja, već tradicionalno održati javnozdravstvena akcija "Navike promijeni, zdravlje pokreni" u sklopu koje će se pješačenjem na Medvednicu promovirati tjelovježba i zdrava prehrana.

Tijekom ove godine bit će organizirana akcija očuvanja oralnog zdravlja stomatološkim pregledima u vrtićima i školama, kako bi se zaustavio negativan trend po kojemu su Zagrepčani po broju karijesa, izvađenih i plombiranih zubi među vodećima u Europi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene