Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikada nije kasno

10 stvari koje trebate prestati raditi ako želite živjeti duže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoje brojne stvari koje možete riješiti kako biste vratili unatrag biološki sat i živjeli duže, bilo da ste u 30-ima ili 20-im godinama, ili čak u 70-a ili stariji. Istraživanja su pokazala kako nikada nije kasno da započnemo sa zdravim navikama.

Što možete napraviti da produžite svoj životni vijek, preporuča tim liječnika predvođenih stručnjakinjom za starenje Sharon Basaraba, za about.com.

1. Prestanite jesti većinom procesiranu hranu

Pročitajte i ovo Španjolski umirovljenici vježbaju (Foto:AFP) Istraživanje Stanovnici ove europske zemlje do 2040. živjet će dulje i od Japanaca Slika nije dostupna Dugovječni političari Ukupno vladaju 90 godina: Otkrivaju formulu njihove dugovječnosti

Hrana zasićena šećerima, solima i sličnim uzrokuje kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, rak i dijabetes. Napravite svom tijelu uslugu i pokušajte češće jesti 'čistu hranu' bogatu vlaknima. Ako imate malo vremena i ne želite ga trošiti na kuhanje, skuhajte više u loncu, a potom zamrznite i vadite po potrebi ili napravite salatu sa svježim povrćem.

2. Prestanite pušiti

Pušenje vam može skratiti život za deset godina. Na iznenađenje mnogih, tijelo je vrlo zaboravljivo - krvi tlak i cirkulacija se poboljšaju ubrzo nakon što odustanete od pušenja, a svake godine vam se smanji rizik od dobivanja raka.

3. Prestanite dugo sjediti

Studija provedena 2011. ispitujući navike aktivnosti kod više od 416.000 ljudi u Tajvanu, otkrilo je da je tamošnjim stanovnicima samo 15 minuta umjerene vježbe svaki dan pomoglo da žive tri godine duže. I brzo hodanje smatra se 'vježbom umjerenog intenziteta', pa možda da uvedete tu rutinu svaki dan.

Narod koji ne zna za bolest: Životni vijek im je 120 godina, rađaju i sa 65!

4. Prestanite zamjerati ljudima

Kad ste na nekoga ljuti, pitajte se - je li ovo vrijedno kortizola? Razina ovog hormona stresa negativno utječe na vaše srce, metabolizam i imunitetni sustav. Visoki kortizol povezan je s većom stopom smrtnosti.

5. Prestanite stvari držati u sebi

Društvenost može biti dobar mehanizam za produživanje života, većinom u tome da vam pomaže u upravljanju stresom i jačanjem imunitetnog sustava. Dobre vas veze jačaju, a loše vam mogu priuštiti negativan 'okus u ustima' te vam povećati rizik od depresije i srčanih udara.

6. Prestanite misliti da se računaju samo velike promjene

Radikalne promjene u načinu života mogu biti impresivne, ali mogu biti obeshrabljujuće i kratkotrajne.

Sljedeći put kada odlučite jesti zdravije ili vježbati, pokušajte pred sebe staviti manji cilj. Na primjer, ustajte deset minuta ranije ujutro i u to vrijeme pripremite sebi zdraviji obrok koji ćete pojesti na poslu.

7. Neka vam strah ili poricanje ne stoje na putu zdravlja

Od svih osobnih karakteristika koje mogu utjecati na dugovječnost, savjesnost je jedna od važnijih. Možda i najvažnija jer se osoba brine oko svog zdravlja na način da vodi računa o tome što jede i koliko vježba, a kada posumnja na neku bolest i tu sumnju temelji na opravdanim razlozima, odlazi liječniku na pregled.

S druge strane tu je karakteristika neuroza koja je povezana s negativnim ocjenama poput anksioznosti, ljutnje i depresije. Neurotična osoba brine se ima li rak i boji se najgoreg, ali ne ide liječniku.

8. Spavajte dovoljno

Na životni vijek može utjecati i količina sna. Manje od šest sati sna dnevno ili više od devet, potiče rizik od smrti.

9. Prestanite si stvarati stres

Kao ljutnja i stres škodi vašem tijelu te vam može skratiti život. Pokušavajući smanjiti stres, možete dugoročno poboljšati zdravlje i kvalitetu život. Stres možete smanjti tako da vodite dnevnik, meditirate, trčite...

10. Prestanite se izvlačiti na svoje gene ili krivnju svaljivati na njih

Ako imate dugovječnu obitelj ne znači da ćete i vi nužno živjeti dugo. Istraživanja koja su provođena na blizancima u Švedskoj, pokazala su da su geni odgovorni samo za trećinu potencijala životnog vijeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene