Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rješavanje viškova

Besplatan kompost Zagrepčanima: Holding objavio gdje i kad se može doći po njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspekcija je privremeno zaustavila primanje novog biootpada u kompostanu na Jakuševcu jer je količina komposta koji smije biti na tom odlagalištu prešla maksimalne vrijednosti, potvrdio je u četvrtak gradonačelnik Tomislav Tomašević, a Zagrebački holding je kasnije objavio kako će kompost dijeliti građanima.

Zagrebački holding u suradnji s Gradom Zagrebom od 13. listopada organizira akciju podjele komposta u rinfuzi za građane grada Zagreba, koji će se tijekom jesenske sadnje moći besplatno preuzeti u kompostanama podružnice Zrinjevac, priopćili su iz Holdinga nakon što je gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio kako je inspekcija naložila da se ukloni višak komposta iz kompostane Jakuševac kako bi se moglo nastaviti primanje novog biootpada.

Građani kompost za osobnu upotrebu mogu preuzeti u rasadnicima Markuševec i Jankomir te na kompostani Jakuševec radnim danom i subotom od 7 do 15 sati, a može se preuzeti 1 m3 po članu domaćinstva, za što je potrebno predočiti račun Zagrebačkog holdinga na kojem je vidljiv broj članova kućanstva. Po kompost građani trebaju doći s vlastitom odgovarajućom ambalažom poput vreća, prikolice ili slično.

"Radi se o kvalitetnom organskom gnojivu I. kategorije dobivenom kompostiranjem biljnog materijala nastalog održavanjem javnih zelenih površina te od b", piše u priopćenju u kojem se ističe i kako je: "prilikom preuzimanja potrebno potpisati i Izjavu kako se zaprimljeni kompost neće dalje preprodavati ili komercijalizirati na bilo koji način".

Besplatni kompost u rinfuzi dobit će i oko 2000 građana koji obrađuju vrtne parcele na 15 gradskih vrtova.

"Podružnica Zrinjevac će na deset gradskih vrtova isporučiti besplatni kompost, dok će korisnici parcela na gradskim vrtovima Sopot II., Sesvete – Senjska ulica i Rimski put, Prečko i Sloboština, zbog nemogućnosti istovara velikih količina komposta, besplatan kompost moći preuzeti na prethodno navedenim mjestima uz predočenje ugovora o davanju vrtne parcele na korištenje", javljaju iz Holdinga te ističu kako biootpad čini oko 40% miješanog komunalnog otpada te ovom akcijom žele potaknuti građane da pravilno odvajaju biootpad.

Kvalitetni kompost

Kompost proizvodi podružnica Zrinjevac u suradnji sa Zavodom za ishranu bilja Agronomskog fakulteta Zagreb koji provodi analizu kvalitete komposta. Prema Izvještaju Analitičkog laboratorija Agronomskog fakulteta, o rezultatima kemijske analize organskih gnojiva i poboljšivača, sadržaj organske tvari u S.T. iznosi čak 44,62%, što je značajno više od propisanog minimuma od 15%. Također zbog niske koncentracije teških metala, kompost spada u najvišu klasu I. prema Pravilniku o nusproizvodima i ukidanju statusa otpada (NN 117/2014).

Kompost se proizvodi na kompostanama Markuševec i Jakuševec dok se u kompostani Jankomir kompost priprema i pakira. Podružnica Zrinjevac tako proizvedeni kompost plasira na tržište pod robnom markom Zrinko. Kompost se koristi kao organsko gnojivo, organski poboljšivač fizikalno- kemijskih i mikrobioloških osobina tla i može se koristiti prilikom presađivanja povrća, ukrasnog bilja, cvijeća i kod sadnje voćaka i vinove loze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene