Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Astronomi prosvjeduju

Zagreb ne želi ugasiti svjetla na Cmroku tijekom pomrčine Mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Grad Zagreb nema sluha za astronomiju', poručili su iz udruge Astronomi Grada Zagreba.

Danas će iz naših krajeva biti vidljiva potpuna pomrčina Mjeseca, a astronomi su se požalili kako Grad Zagreb u njoj ne želi sudjelovati gašenjem svjetala na Cmroku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sat za planet Zemlju' Uključite se: Ugasite svjetla na sat vremena! Slika nije dostupna Fenomen vidljiv iz Australije VIDEO Mjesec prekrio Sunce, vidio se samo 'vatreni prsten'

'Grad ne želi preuzeti odgovornost u slučaju neželjenih događanja ili zlonamjernih nakana, te se stoga ulična rasvjeta neće gasiti', odgovor iz gradskog ureda koji su dobili astronomi. No, astronomi napominju da se rasvjeta na Cmroku  već gasila prije tri, četiri godine tijekom potune pomrčine Mjeseca, kao i na Dolcu 2009. povodom godine astronomije. Naglašavaju da se tada nije dogodio niti jedan incident te da su tisuće građana oči imale uprte u teleskope.

'Ovim putem prosvjedujem protiv odluke da na Cmroku za vrijeme današnje potpune pomrčine Mjeseca javna rasvjeta ostaje upaljena. Pomrčina Mjeseca relativno je rijedan astronomski fenomen te jaka rasvjeta u blizini mjesta promatranja onemogućavaju oku da detektira tamne objekte kao što će biti Mjesec za vrijeme potpune pomrčine.

Oko livade Cmrok po cesti prometuju samo automobili, nogostup je dovoljno udaljen i nema stambenih zgrada zbog kojih bi gašenje rasvjete stvaralo sigurnosni problem. Molim vas da promjenite svoju odluku i omogućite nam da uživamo u pomrčini zajedno sa naši sugrađanima', stoji u prosvjednom pismu astronoma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene