Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar: Stanari prosvjedom traže povoljniji otkup stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko dvjestotinjak stanara vukovarskih stanova prosvjedovalo je danas mirno na Trgu Republike Hrvatske ispred zgrade Gradskog poglavarstva, tražeći da im se omogući povoljniji otkup stanova u kojima žive.

Obraćajući se sudionicima prosvjednog skupa u ime Inicijative za pravedan otkup vukovarskih stanova, Stevo Kušnjir je ustvrdio kako je cijena otkupa vukovarskih stanova od 175 eura za gotovinsko plaćanje, odnosno 350 eura po četvornom metru ukoliko se otkup plaća na kredit, krajnje nepravedna prema građanima Vukovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vukovarcima 'prekipjelo' Grijanje plaćaju po kvadraturi, a ne po potrošnji Slika nije dostupna Prosvjed stanara zbog cijene otkupa stanova

Naveo je kako su hrvatski građani u razdoblju od 1992. do 1997. godine u neokupiranim dijelovima Hrvatske stanove otkupljivali za tadašnjih od 83 do najviše 100 njemačkih maraka po četvornom metru.

"U izgradnju stanova u kojima živimo, ugradili smo svoju mladost i cjelokupan život a sada bi ih trebali otkupiti pod ovakvo sramotnim cijenama", kazao je Kušnjir.

Uputio je poziv predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu da se ogradi od jučerašnje izjave ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića, koji je zahtjev vukovarskih stanara za snižavanjem otkupne cijene stanova, ocijenio neprihvatljivim.

Gradskoj upravi prosvjednici su dali rok od dva tjedna da iznađe modele snižavanja otkupne cijene stanova sa 175 na na 50 eura po četvornom metru, koliko smatraju da bi otkupna cijena trebala iznositi. U protivnom će, najavili su, ponovno prosvjedovati ispred zgrade Poglavarstva.

Na području grada Vukovara je oko 5.500 stanova od kojih je većina u državnom vlasništvu. Otkup vukovarskih stanova započeo je početkom ove godine i do sada su potpisani kupoprodajni ugovori tek za 36 stanova.

Novca prikupljenog od prodaje stanova u Vukovaru država se odrekla u korist Grada. Riječ je o oko 200 milijuna kuna, koji bi se trebali uložiti u poboljšanje gradske infrastrukture i uvjeta života.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene