Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Općinskom sudu u Vukovaru u srijedu je održano prvo ročište u postupku protiv saborskog zastupnika HDZ-a Steve Culeja kojega se optužuje za izazivanje nereda 2. rujna 2013. u Vukovaru kada je skupina prosvjednika razbila dvojezične ploče postavljene na državnim ustanovama u tome gradu, pri čemu su dvojica policajaca lakše ozlijeđena.


U izjavi novinarima nakon ročišta, odvjetnik Vladimir Terešak rekao je kako smatra da će tijekom postupka obrana vrlo lako dokazati da Stevo Culej nije počinio kazneno djelo koje mu se pripisuje.

Vezani članci Ivan Matković - Lasta - 2 Ratni zapovjednik 30 godina nakon obrane grada heroja: ''Zaboraviti nećemo. Mi branitelji koji smo preživjeli danas govorimo u ime osoba kojih više nema" Ivan Lukić Zolja Branitelj uoči obljetnice bitke za Vukovar: ''U njega su ušli okupatori sa svime što su mogli, a najviše s mržnjom. Pitaju me ljudi bih li ponovno prošao sve...''

"Mi tvrdimo i iza toga stojim da gospodin Culej nije poticao mnoštvo na nasilje, nego je došavši na taj skup govorio i izražavao svoje stavove o ćiriličnim pločama", kazao je Terešek.

Također je rekao da je kazneno dijelo za koje se tereti Culeja relativno novo i u kazneni zakon uvedeno 2013. godine. Po njegovim riječima, tužiteljstvo u postupku ima osam svjedoka te slikovne i tonske zapise s Vinkovačke i RTL televizije.

Stevo Culej, kome je zbog optužbe nedavno skinut zastupnički imunitet u Saboru, izjavio je kako mu je drago što je pažnja usmjerena prema njemu i što "hrvatsko pravosuđe, DORH i policija sudjeluju i surađuju u svim radnjama koje su na dobrobit hrvatskog naroda".

"Ovo je grad zla i najvećih zločina počinjenih u naše vrijeme. U ovom gradu je dozvoljeno da onaj koji je ubijao hrvatske građane danas nosi časnu odoru hrvatske policije", rekao je Culej dodajući kako hrvatski suci presuđuju i u odsutnosti oslobađaju najveće zločince navodeći pri tome ime Radenka Alavanje.

Drugo ročište zakazano je za 12. svibnja. (Hina)