Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar posjetio pilote

Vukelić: Nije se razmišljalo da NATO čuva naše nebo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojicu pilota u KBC-u Dubrava jutros su posjetili premijerka Kosor i ministar obrane Branko Vukelić.

Piloti, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, dobro su, stabilno i do kraja dana trebali bi biti pušteni kući. Novinarima je pristup njihovoj sobi cijelo vrijeme bio zabranjen, no zanimalo nas je kako ministar Vukelić komentira nagađanja o padu zrakoplova i izjavu predsjednika države Ive Josipovića.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

>> Josipović: Solucija je i da NATO čuva naš zračni prostor

>> VIDEO: Rekostrukcija pada MIG-ova iznad Plaškog

>> Istražne radnje počinju sutra, uzroci poznati za par dana

>> Zrakoplovi pali zbog odlomljenog dijela s jednog od njih?

Premijerka Kosor izjavila je da je najvažnije da su piloti dobro i da je uvjerena da nesreća nije dogodila zbog, kako neki nagađaju, manjka novaca.

Premijerka Kosor je na upit o jučerašnjoj izjavi predsjednika Republike što napraviti dalje s HRZ-om i njegovom modernizacijom odgovorila da je o tome već razgovarala s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom te ministrom i razgovarat ćemo naravno i dalje.

Sastanak Vijeća za obranu

Ministar Vukelić rekao je kako ne želi komentirati moguć uzrok pada i špekulacije o sudaru, ili otpalom komadu kabine, već je istaknuo kako će točan uzrok pada utvrditi osnovano istražno povjerenstvo. Ipak, na pitanje za komentar izjave predsjednika Josipovića, kako je pad dva MIG-a 21 ozbiljan udarac za HRZ, Vukelić je imao komentar.

'Po povratku predsjednika Josipovića iz SAD-a, sastati će se Vijeće za obranu i raspravljati o budućnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva', rekao je ministar. Iako je Josipović napomenuo kako je opcija i angažman NATO-a u čuvanju hrvatskog neba, Vukelić je istaknuo kako se o takvom nečemu uopće nije niti razmišljalo. Tijekom dana najavljena je i konferencija za novinare HRZ-a.

'I prije pada smo bili u ozbiljnim odlukama'

'Ovaj pad dva zrakoplova će sigurno biti povod za detaljne razgovore o tome kamo idu naše oružane snage, posebno zrakoplovstvo. Znamo da smo i prije ovog pada bili u ozbiljnim odlukama upravo zbog tog raskoraka između želja i mogućnosti. U svakom slučaju siguran sam da će se poštivati sjedne strane zahtjevi sigurnosti, a s druge strane i mogućnosti proračuna', istaknuo je jučer predsjednik Josipović.

Podsjetimo, osim dvojice lakše ozlijeđenih pilota, stradala je i jedna starija žena iz okolice Plaškog, koja je nakon eksplozije zadobila teške tjelesne ozljede i kojoj su liječnici krajnjim naporima uspjeli spasiti ruku operacijskim zahvatom.

Na terenu se jučer našlo tročlano povjerenstvo za vojne zrakoplovne nesreće, a po mišljenju Dinka Vodanovića, glavnog istražitelja za zrakoplovne nesreće ne može se očekivati da će javnost u roku kraćem od dva-tri dana biti obaviještena o uzrocima zrakoplovne nesreće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene