Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 50 vježbi jedno stradavanje

VIDEO: Rekostrukcija pada MIG-ova iznad Plaškog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo rekonstrukciju pada dvaju MIG-ova kod Plaškog.

Ako je nesreću skrivila tehnika, jednom MIG-u mogao je otpasti dio kabine i pogoditi onaj drugi, u brzini od 800 kilometara na sat. 'Teško je reći dok se ne utvrdi istina, ako je recimo njihova greška što su oni mogli pogriješiti. Mogli su u vježbi malo udariti jedan drugoga i onda iskočiti', rekao nam je Josip Štimac, umirovljeni general i pilot HRZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SRUŠIO SE BORBENI ZRAKOPLOV Predsjednik Milanović o padu MIG-a: "Trenutačno je najvažnije da su oba pilota živa i da nema žrtava" Franko Vidović - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef Odbora za obranu nakon pada MiG-a: "Oni su na samom kraju svog životnog vijeka. Vrlo je rizično ljude upućivati u njima"

>> EKSKLUZIVNE SNIMKE: Avioni pali na minirano područje

>> Očevidac: Sjedio sam na terasi i gledao avion kako se ruši

>> Ozlijeđeni pilot: Tu mi je kaciga, što se mene tiče idemo sutra opet

Proces katapultiranja

Najvažnije je da su i jedan i drugi uspješno katapultirani. 'Prvo se odbacuje kabina, onda se pale raketni motori i izbacuju sjedalo sa pilotom. Poslije se odvaja sjedalo od pilota. Padobran se otvara, i čak i da je u nesvijesti, pilot neće se teže povrijediti', opisuje proces katapultiranja Štimac.

Migovi su stari između 20 i 30 godina, ali su remontirani u Rumunjskoj 2003. godine, gdje su teoretski osposobljeni da lete do 2013. godine. Ali praksa kaže da na svakih 50 vježbi jedna završi s ljudskom žrtvom.

U Hrvatskoj smrtnost dva promila

Za vrijeme Domovinskog rata od pet poginulih pilota, čak dvojica su poginula u vježbama. Ipak, dok u svijetu tragično završava dva posto vježbi, u Hrvatskoj je to, zbog savjesnosti i prisebnosti svih uključenih, tek 2 promila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene