Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piloti lakše ozlijeđeni

Zrakoplovi pali zbog odlomljenog dijela s jednog od njih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod Slunja su se srušila dva MIG-a 21. Oba pilota lakše su ozlijeđena.

Tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane danas oko 12.50 sati dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su nesreću u zraku te su oba pala. Nesreća se dogodila iznad Plaškog, na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju. Točna lokacija pada je na području općine Plaški, u mjestu Latin te na brdu Hum.

Pročitajte i ovo Franko Vidović - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef Odbora za obranu nakon pada MiG-a: "Oni su na samom kraju svog životnog vijeka. Vrlo je rizično ljude upućivati u njima" Mateja Fras Venus NA MJESTU PADA MiG-a Oni su prvi došli na mjesto nesreće, zapovjednica otkriva: "Avion je bio u plamenu"

>> Istražne radnje počinju sutra, uzroci poznati za par dana

>> HRZ proslavio svoj 18. rođendan, a što s Mig-ovima?

>> Osnovne i letne karakteristike lovca MIG 21

>> 'Sjedala se katapultiraju za nekoliko desetinki sekunde'

Oba pilota su se katapultirala. Na području oko 5 kilometara iznad Plaškog uspostavili su kontakt sa Zapovjedništvom HRZ i PZO-a i javili da su dobro. Medicinskim helikopterom HRZ i PZO-a MEDEVAC timovi prevozli su pilote na dodatne pretrage u KBC Dubrava.

Piloti sutra kućama

Piloti dvaju srušenih vojnih zrakoplova lakše su ozlijeđeni, no bit će zadržani na dodatnim liječničkim pretragama i bude li sve u redu, sutra će biti pušteni kućama, izjavio je ravnatelj KB Dubrava Milan Kujudžić. MORH je službeno objavio da se radi o pilotima 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, satniku Igoru Trošelju i natporučniku Marijanu Kudliku.

Nesreću uzrokovao otpali dio s jednog od MIG-ova?

Iako je glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće, Dinko Vodanović, izjavio kako bi uzroci pada zrakoplova HV-a trebali biti poznati za nekoliko dana, pojedini mediji već prenose neslužbene informacije o uzroku nesreće. Prema tim informacijama, s jednog od zrakoplova otpao je jedan dio, navodno kabina, i udario u MIG koji se nalazio iza njega, nakon čega je došlo do pada obje letjelice.

Ne prilazite mjestu nesreće

Bude li sve u redu, piloti će sutra biti pušteni kućama ravnatelj zagrebačkog KB-a Dubrave Milan Kujundžić 'Mjesta pada zrakoplova osiguravaju pripadnici policije i vojne policije, a upozoravamo građane i predstavnike medija da zbog vlastite sigurnosti ne prilaze mjestu nesreće i okolnom području, obzirom da postoje informacije kako je riječ o području na kojem ima zaostalih mina iz Domovinskog rata', stoji u priopćenju MORH-a. kako doznajemo, radi se o gusto miniranom i nepristupačnom području kojem novinari ne smiju prići, a iz istog razloga i službene osobe i istražitelji će morati uz krajnji oprez i visoku organizaciju krenuti u potragu za olupinama.

U tijeku je istraga o svim detaljima ove nesreće te je formirano stručno Povjerenstvo koje će ispitati uzroke nesreće, a isto je već upućeno na teren.

Najvaljeno sudjelovanje 4 MIG-a i 3 helikoptera

Na spomenutom vojnom poligonu provodila se ranije najavljena obuka gađanja ciljeva na zemlji za posade helikoptera Mi-171 Sh i obuka pilota borbenih zrakoplova MiG 21 za lociranje i djelovanje po ciljevima na zemlji.

Riječ je bilo o planskoj aktivnosti HRZ i PZO-a, čiji je osnovni cilj obuka posada helikoptera Mi-171 Sh za bojno djelovanje, te uvježbavanje pilota borbenih aviona MiG-21. U obuci je bilo najavljeno sudjelovanje četiri aviona MiG-21 te 3 helikoptera Mi-171 Sh, uz potporu zapovjedne satnije HRZ i PZO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene