Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimski problemi

Vrijeme počelo divljati: Na staroj cesti za Rijeku vozila zaglavila u snijegu

Snijeg otežava promet (Foto: Getty Images)
Snijeg otežava promet (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija +0 Snijeg otežava promet (Foto: Getty Images) Galerija 1/1 >>
Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru, Lici, Istri, središnjoj Hrvatskoj i zaleđu Dalmacije. Meteoalarm je za petak zažutio veći dio Hrvatske, dok su gorski krajevi narančasti.

Najavljeno zahladnjenje sa snijegom i jakim vjetrom stiglo je u Hrvatsku.Umjeren snijeg pada u Gorskome kotaru i Lici, a pahulje su lepršale i Dalmacijom.

Pročitajte i ovo Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi" Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu

Velike pahulje pokrivaju Gospić. Na cestama se promet za osobna vozila odvija bez problema, a za tegljače i kamione s prikolicama - prve zabrane.

''Pripremili smo sol, agregat i nadam se da ne bi trebalo biti nekih većih problema ukoliko ne bude jakog vjetra odnosno jakog sjeveroistočnjaka'', rekao je Svemirko Milković.

Pahulje je jaka bura donijela i u neposrednu blizinu Splita. U priloženom su videu snimke iz zaleđa, mjesta Gornje Sitno. U vulkanizerskim radionicama diljem Like i Gorskoga kotara gužvi nema. Zimske su gume odavno su stavljene.

''Zimske gume su dosta mekane, one su za hladnije stupnjeve, na nekih 7, 8 stupnjeva bi već trebale biti zimske gume, kvalitetne da lijepo prianjaju'', objašnjava Andrej Petrović, djelatnik u vulkanizerskoj radnji.

I sa zimskim gumama - ovih dana valja vožnju prilagoditi uvjetima na cestama. ''Savjetovao bih da budu smireni u vožnji, da pripaze da nema naglih kočenja, skretanja i da uglavnom budu strpljivi i bit će sve u redu'', kaže Željko Vukelić, voditelj TJ Brinje HAC.

Teška teretna vozila - već su koristila lance na lokalnim cestama.

''Morao sam jer tu ima jedan brijeg veliki i nisam mogao izaći'', kazao je Mirko Sertić, vozač kamiona.

Lanci i zimska oprema bit će potrebni ovih dana - posebno u gorju. ''Najveće količine očekuju se svakako u Gorskom kotaru i Lici gdje će se stvoriti u petak poslijepodne neki deblji snježni pokrivač, možda bi se usudili reći 50 centimetara'', istaknula je Ana Bago Tomac, meteorologinja Nove TV.

Stoga gorski spasioci planinarima i ljubiteljima prirode savjetuju da izlete - odgode.

''Ovakvi uvjeti za vrijeme padanja snijega kad je slaba vidljivost i magla definitivno je to puno opasnije i složenije od same hladnoće ako je lijep i vedar dan'', objašnjava Josip Brozičević, pročelnik HGSS stanice Gospić.

Vozila zaglavila u snijegu

Ova noć bit će radna za sve dežurne službe pa tako ni vozači ralica neće gasiti svoje strojeve.

Uslijed niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti, upozorava HAK. Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima.

Stara cesta za Rijeku preko Učke s istarske strane neprohodna je zbog snježnih padalina - naime, s riječke strane su ralice počistile snijeg, dok je dio s istarske strane cesta zametena.

Kako javlja Glas Istre, trenutačno je na staroj cesti za Rijeku desetak vozila zaglavilo u snijegu. Jedan se vozač požalio da već dva sata čeka dolazak ralice da nastavi put.

Meteoalarm je za petak zažutio veći dio Hrvatske. U dijelovima zemlje postoji opasnost od krhotina koje lete nošene jakim vjetrom, obilne oborine zbog kojih je moguće poplavljivanjhe objekata, smanjena vidljivost.

U unutrašnjosti Istre moguće je stvaranje snježnog pokrivača, a visina snijega mogla bi biti do pet centimetara.

Stvaranje snježnog pokrivača naročito se očekuje u Lici koju je meteoalarm za petak označio narančastom bojom. Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i leda koja bi mogao dovesti do prekida cestovnog, željezničkog prometa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene