U sljedećim danima očekuje nas kiša, ali i jako jugo. DHMZ je izdao crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h.


Pred nama je nova kiša, moguće obilnija, ali i jugo, vjerojatno jedno od jačih u sezoni ili čak godini. Ide to jedno s drugim, u iduća dva dana očekuje se lokalno i stotinjak litara kiše po četvornom metru, i to ponajprije na Jadranu te u predjelima uz Jadran, u unutrašnjosti Dalmacije i gorskoj Hrvatskoj.

Vezani članci Kiša, ilustracija - 2 Pred nama je pravi zimski dan: Stižu snijeg i hladnoće, ali ne zadugo. Doznajte što nas čeka za vikend Bura stvara probleme u prometu, ilustracija Pred vratima nova promjena vremena i snijeg, crveni alarm već upaljen: Udari bure do 140 kilometara, blokirane prometnice

Zbog jakog i olujnog juga koje će u utorak poslijepodne vjerojatno imati i orkanske udare Državni hidrometeorološki zavod izdao je najvišu, crvenu razinu upozorenja za područje sjeverne i srednje Dalmacije. To u najmanju ruku znači poteškoće u pomorskom prometu, no može doći i do plavljenja riva, a postoji i rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Zaštitite sebe i svoju imovinu

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Ravnateljstvo civilne zaštite poručuje da je prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40 – 60 mm. Civilna zaštita poručuje građanima da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu.Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Sljedeća tri dana

Vrijeme će u kopnenom dijelu zemlje biti mrvicu bolje u srijedu, a od svih dana u tjednu najpovoljnije izgleda četvrtak. Premda promjenjivo, tad su šanse za sunce najveće. Istok će ukupno idućih dana biti topliji, a i s namanje kiše.

Na Jadranu i u nastavku tjedna promjenjivo, povremeno s kišom i dalje moguće obilnom, osobito u srijedu. Jako i olujno jugo će slabjeti, u četvrtak će prolazno na sjeveru zapuhati i bura, no već nam petak nosi novu južinu, a svi znamo da se s južinom ni vrijeme neće onda niti za vikend stabilizirati.

Dakle, u utorak svakako kiša, ponegdje obilna, i olujno, potencijalno i orkansko jugo. Nemojte zaboraviti vrijeme uračunati u svoje planove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr