Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaštitite sebe i imovinu

Crveno upozorenje zbog olujnog vjetra: Visoka razina opasnosti za zdravlje i život, objavljeni savjeti za građane

U sljedećim danima očekuje nas kiša, ali i jako jugo. DHMZ je izdao crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h.

Pred nama je nova kiša, moguće obilnija, ali i jugo, vjerojatno jedno od jačih u sezoni ili čak godini. Ide to jedno s drugim, u iduća dva dana očekuje se lokalno i stotinjak litara kiše po četvornom metru, i to ponajprije na Jadranu te u predjelima uz Jadran, u unutrašnjosti Dalmacije i gorskoj Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena Ilustracija Kraj nestabilna vremena Kada nas ponovo očekuje toplije vrijeme? Metorolog otkriva detalje

Zbog jakog i olujnog juga koje će u utorak poslijepodne vjerojatno imati i orkanske udare Državni hidrometeorološki zavod izdao je najvišu, crvenu razinu upozorenja za područje sjeverne i srednje Dalmacije. To u najmanju ruku znači poteškoće u pomorskom prometu, no može doći i do plavljenja riva, a postoji i rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Zaštitite sebe i svoju imovinu

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Ravnateljstvo civilne zaštite poručuje da je prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40 – 60 mm. Civilna zaštita poručuje građanima da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu.Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Sljedeća tri dana

Vrijeme će u kopnenom dijelu zemlje biti mrvicu bolje u srijedu, a od svih dana u tjednu najpovoljnije izgleda četvrtak. Premda promjenjivo, tad su šanse za sunce najveće. Istok će ukupno idućih dana biti topliji, a i s namanje kiše.

Na Jadranu i u nastavku tjedna promjenjivo, povremeno s kišom i dalje moguće obilnom, osobito u srijedu. Jako i olujno jugo će slabjeti, u četvrtak će prolazno na sjeveru zapuhati i bura, no već nam petak nosi novu južinu, a svi znamo da se s južinom ni vrijeme neće onda niti za vikend stabilizirati.

Dakle, u utorak svakako kiša, ponegdje obilna, i olujno, potencijalno i orkansko jugo. Nemojte zaboraviti vrijeme uračunati u svoje planove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene