Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Kada možemo očekivati sunce? Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom sljedećeg tjedna

Vremensku prognozu donosi meteorolog Darijo Brzoja.

Nastavlja se promjenjivo oblačno vrijeme, povremeno s kišom, ili sporadičnim pljuskovima, ali i sunčanim razdobljima, baš kako je to bilo i u subotu. Kiše će biti i u prvoj polovici sljedećeg tjedna, a ponekog pljuska na Jadranu i u drugoj, iako će vrijeme tad već postupno biti toplije i sunčanije, uz češća i dulja sunčana razdoblja.

U našoj blizini nema izraženih frontalnih poremećaja, nema sudara zračnih masa, čak i tlak zraka postupno raste, no ovo prostrano ciklonalno polje podržavaju viši slojevi atmosfere, pa će vlažan, nestabilan, po visini hladniji zrak nad našim područjem kružiti i idućih nekoliko dana.

Malo ozbiljnije jačanje grebena sa Sredozemlja, a to znači i toplije proljetno i sunčanije vrijeme očekuje se onaj tamo sljedeći vikend. Do tad, vrlo postupno, malo po malo vrijeme će se proljepšavati, ali kao na klackalici: jedan dan malo povoljnije, onda malo kiše, pa onda malo više sunca i topline.

U nedjelju je na redu ovo promjenjivije i oblačnije, no opet, ovisit će i o dobu dana, kao i o dijelu zemlje. Noć i jutro, kišovitije na Jadranu i u predjelima uz Jadran: uglavnom u Dalmaciji može biti pljuskova praćenih grmljavinom, odnosno na jugu su izgledniji. Obilnija kiša, u nedjelju u gorju i na karlovačkom području gdje je može pasti i 40ak litara po četvornom metru. Stoga i ovo upozorenje.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Jeste li znali? Sateliti, brodovi, radari i zrakoplovi, što ih sve povezuje? Odgovor zna meteorolog Ivan Čačić

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mala škola prognoze Znate li kako se prognoza razvijala kroz povijest? Odgovor otkriva meteorolog Ivan Čačić

DHMZ putem Meteoalarma upozorava i na jaku, podno Velebita na mahove olujnu buru, ali i na jako i olujno jugo u Dalmaciji. I to jugo će tijekom dana isto postupno okretati na istočnjak i buru. Uz kišu, u najvišem gorju tijekom noći i jutra uglavnom može biti i snijega. Jutarnja temperatura, na kopnu od 4 do 9, a na moru većinom između 8 i 12 stupnjeva.

Promjenjivo i pretežno oblačno zadržat će se i poslijepodne: povremeno s kišom, osobito južnije u regiji, te prema gorskoj Hrvatskoj. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, i bit će mrvicu hladnije nego u subotu, očekuje se od 9 do 12 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji i u nedjelju toplije nego na zapadu, bit će oko 15. Isto promjenjivo, povremeno s kišom uz slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak.

Obilnija kiša moguća je u gorju, dok će na sjevernom Jadranu biti i sunčanih razdoblja. Ali i malo kiše ili pljusak, vjerojatnije na otocima i južnije prema Dalmaciji. Puhat će umjerena, podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. Temperatura, na moru od 13 do 16, a u gorju najviše 10ak stupnjeva. Iako, hladnije u Gorskom kotaru, nego u Lici.

U Dalmaciji također u nedjelju promjenjivo i kišovito. Grmljavinski pljuskovi izgledniji su noćas i nedjelju u prvom dijelu dana, no nestabilno će se zadržati i dalje pa je poneki pljusak ili malo kiše moguće i poslijepodne. Umjereno i jako, na mahove mjestimice olujno jugo postupno će okretati na istočni vjetar i buru. Temperatura će biti od 13 do 16 stupnjeva.

Oborine očekujemo i u prvoj polovici sljedećeg tjedna. U ponedjeljak na kopnu još i pretežno oblačno, a naoblaka će se kidati u utorak pa će kiša sredinom tjedna već biti rjeđa. Sjeverac i sjeveroistočnjak će do srijede oslabjeti nakon čega nam slijedi malo toplije razdoblje.

Na Jadranu idućih dana djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Povremeno će pasti malo kiše ili poneki pljusak, u srijedu još uglavnom samo u Dalmaciji. U ponedjeljak će puhati umjerena i jaka bura, no slabjet će i prema sredini tjedna i okrenuti na sjeverozapadnjak. I na moru u sljedećem tjednu potom toplije.

Iako će se vrijeme vrlo postupno smirivati i na kopnu moguće već u drugoj polovici tjedna biti većinom suho, na Jadranu bi, poglavito u Dalmaciji još moglo biti ponekog pljuska. Idući vikend za sad posvuda izgleda prilično sunčan i topao. Sve skupa gledajući, možemo se veseliti drugoj polovici tjedna. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene