Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka na početku školske godine: Prognozu donosi meteorolog Darijo Brzoja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Počinje nova školska godina, a kakvo nas vrijeme očekuje u prvom tjednu škole donosi meteorolog Dnevnika Nove TV, Darijo Brzoja.

 

Nad većim dijelom Europe prostrano je anticiklonalno polje, formira se takozvani omega blok, situacija u kojoj će ta anticiklona na neki način biti u sendviču između dva sustava sniženog tlaka na istoku i zapadu.

Takva pozicija sustava zapravo remeti uobičajenu izmjenu vremena, ova anticiklona tu će ovaj tjedna perzistirati i našim krajevima donijeti još 10-ak dana stabilnog, većinom suhog, sunčanog, gotovo ljetnog vremena. Vjerojatno nitko nema ništa protiv još 10-ak dana ljeta. Ali izraženi gradijenti tlaka stvaraju uvjete za dva vjetrovita dana s jakom i olujnom burom.

U ponedjeljak u početku u unutrašnjosti još je povremeno moguća umjerena naoblaka, dok će na Jadranu većinom prevladavati sunčano. Uglavnom je u Lici i u unutrašnjosti Dalmacije pri tom moguća i poneka kap kiše.

Pročitajte i ovo Traže se muškarci s fotografija - 3 Otuđen je novac Jeste li ih vidjeli? Policija moli za pomoć, prepoznajete li muškarce s fotografija?

U kopnenom području puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita i mjestimice na srednjem Jadranu na udare i olujna bura, a može biti i ponekog orkanskog udara. Stoga i ova upozorenja, žuta i narančasta razina Meteoalarma. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti oko 15, u gorju niža, a na Jadranu od 18 do 23 stupnja.

Poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, a i dalje će biti vjetrovito uz umjeren i jak sjeveroistočnjak. Dnevna temperatura, najčešće oko 24 stupnja.

Oko 24 ili 25 bit će i u Slavoniji i Baranji. Tijekom dana ovdje djelomice sunčano te kao i na zapadu vjetrovito uz umjeren i jak sjeverni vjetar.

U gorskoj Hrvatskoj u ponedjeljak djelomice, a na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ali također vjetrovito, posebno podno Velebita. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice na mahove olujna bura, a navečer u Podvelebitskom kanalu može biti i orkanskih udara. Stoga oprez, za veći dio Jadrana na snazi je narančasta, a za područje pod Velebitom i crvena razina Meteoalarma. Najviša dnevna temperatura, u gorju oko 20, a na sjevernom Jadranu od 27 do 29 stupnjeva.

U Dalmaciji većinom sunčano te također vjetrovito. Bura će biti umjerena i jaka, s olujnim, ali ponegdje na srednjem Jadranu i orkanskim udarima. Ovakvo vrijeme nije za isplovljavanje s manjim brodicama, a zbog bure su moguće poteškoće i u prometu općenito. Temperatura u Dalmaciji, u ponedjeljak od 26 do 29 stupnjeva.

Temperatura mora je većinom između 25 i 27.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budite na oprezu Upaljen narančasti alarm za dvije regije, opasno vrijeme očekuje nas i u ponedjeljak

Vjetrovito, iako nešto manje očekuje nas i u utorak, no prevladavat će sunčano i temperatura će već biti mrvicu viša. Od srijede mirno i još toplije, a sunčano i vrlo toplo potom zadržat će se i u nastavku tjedna.

Na Jadranu će još u prvom dijelu utorka biti jake, olujne, a na mahove ponegdje i orkanske bure. No slabjet će, a u četvrtak poslijepodne i okrenuti na sjeverozapadnjak. Svih dana prevladavat će vedro te od sredine tjedna i još toplije, odnosno čak i vruće.

U narednom dijelu tjedna koji posvuda izgleda sunčano, vrlo toplo i vruće. Pa nam ljeto evo tako poklanja još jednu priliku za vikend u prirodi ili na moru. A turističkim djelatnicima i državnoj kasi možda i još poneki euro. U ponedjeljak upozorenje na jak vjetar, pa pogledajmo još jednom sažetak prognoze za odabrana Hrvatska mjesta i gradove.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene