Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala donijeti odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.


Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor. Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasovao je 141 zastupnik.

Vezani članci Slika nije dostupna Cerar objasnio zašto je ignorirao hrvatske novinare Slika nije dostupna 'Ne zabadamo nos u tuđe stvari, ali neka drugi maknu svoj iz naših zdjela'

Prema saborskoj odluci, Vladu se obvezuje "na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010."

'Današnjom odlukom Sabora došlo je do 'bizarne situacije'

Po Prijedlogu odluke Vlade, koja je na dnevnom redu sjednice, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje se da u ime Vlade RH uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, ocijenila je Vlada nakon što je izbio skandal zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook