Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA GSV-a

Predstavljene mjere za poticanje zapošljavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić predstavio je sindikalcima i poslodavcima mjere aktivne politike zapošljavanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić nakon četvorosatne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) izjavio je danas da su se socijalni partneri upoznali s mjerama aktivne politike zapošljavanja, a Vladina strana im je predstavila devet mjera o kojima su izrazili svoje stavove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVE TANJI NOVČANICI Građani stenju pod teretom poskupljenja, sindikati Vladi poslali odbijenicu: Plenković stigao na sjednicu GSV-a Slika nije dostupna Skandal u Banskim dvorima Svađa 'socijalnih partnera' pred novinarima, Mrsić uvrijeđen odjurio!

Pojedine mjere su pohvaljene, a pojedine pokuđene, postoji prostor za napredak i nadamo se da ćemo u idućoj fazi postići povećanje broja zaposlenih, zapošljivosti i kompetencija nezaposlenih u RH, istaknuo je ministar Ćorić u izjavi novinarima.

Odgovarajući na novinarski upit kazao je kako napredak vidi u tome da se paketom mjerama aktivne politike zapošljavanja sve više afirmiraju prekvalifikacije, dokvalifikacije i obrazovanje.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava novim setom mjera želi poboljšati kompetencije nezaposlenih, vezano za potrebe tržišta rada, jer poslodavci upozoravaju na nedostatak kvalificirane radne snage, naglasio je Ćorić.

U raspravi o mjeri o stjecanju radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), sindikati su ocijenili da ta mjera nije dobra za nezaposlene, dok Vladina strana drži da mladima omogućava ulazak u svijet tržišta rada i određene kompetencije koje im pomažu da kasnije nađu trajno zaposlenje, dodao je.

NA GSV-u se razgovoralo i o socijalnom dijalogu. "I Vlada i sindikati i poslodavci smatraju kako je moguće znatno unaprijediti socijalni dijalog i u idućem razdoblju ćemo učiniti sve da se socijalni dijalog podigne na višu razinu", naglasio je ministar Ćorić.

Dodao je da je jedna od tema bila i gospodarski sporazum između EU i Kanade (CETA), pri čemu je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova ukazao na pojedine aspekte toga sporazuma i tu ne vlada zajednički stav o njegovim potencijalnim učincima. No, rekao je Ćorić, GSV je pokazao da je izvrsno mjesto za razmjenu stavova i promišljanja o čitavom nizu tema.

NHS: Više pozornosti prekvalifikaciji

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je kako sindikati traže da se posveti puno više pozornosti nekim drugim mjerama, a ne SOR-u, a koje će značiti više zapošljavanja neuposlivih kroz razne oblike prekvalifikacije i dokvalifikacije nego do sada, i koje će omogućiti zapošljavanje pripravnika kao sasvim drugi vid radnog odnosa.

"Naglasili smo da će sindikat mjere aktivno pratiti i davati primjedbe kako bi se unaprijedile", rekao je Sever.  "Budući je riječ o samim mjerama, a ne zakonima, očekujemo od vlasti da te naše primjedbe i prijedloge razumije, uvaži i dotjera", dodao je.

Upitan o mjerama za sezonce Sever je rekao kako su od ministra dobili odgovor da je spreman reagirati na njihove primjedbe ako se pokažu dobrima; primjerice da stalni sezonac dobiva naknadu dok ne radi, a kada bude pozvan od strane poslodavca da ga se ne "drži na mjeri", nego uredno plati, te da ga se po odrađenom poslu ponovno "vrati u mjeru".

HUP: Članstvo će dati povratnu informaciju o predloženim mjerama

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić rekao je kako su premijerno čuli mjere za poticanje zapošljavanja i da će dati članstvu vremena da ih pogledaju i povratno čuju informacije s terena.

"Prikupit ćemo informacije i dati Ministarstvu naše mišljenje i gdje mjere mogu biti bolje ili drugačije, odnosno gdje nisu dobre, kako bismo dobili optimalne mjere. Mjere su došle neposredno pred provedbu, no dat ćemo sve od sebe da damo kvalitetnu povratnu informaciju kako bismo mogli utjecati na Ministarstvo da se neke mjere unaprijede i poprave", naglasio je Majetić.

Dodao je kako je dobro što su to mjere, a ne zakoni pa ih je moguće popravljati i "u hodu" kada krenu u provedbu.

"Složili smo se da socijalni dijalog mora biti na višoj razini kako bi se izbjegle pogreške u donošenju zakona, jer se zbog toga za prošlih Vlada nekoliko puta mijenjalo zakone i gubilo vrijeme", zaključio je predsjednik HUP-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene