Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćen Masterplan

Ostojić: Nažalost, bijela kuga hara Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici prihvatila Prijedlog nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, klinika i općih bolnica za razdoblje od 2014. do 2016. godine.

Riječ je o dokumentu u javnosti poznatom kao Masterplan.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Slika nije dostupna Nema jedinstva ni optimizma Ostojić: U SDP treba vratiti optimizam i jedinstvo

Ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je danas posljednji put sudjelovao na sjednici Vlade, rekao je da se radi o dokumentu na koji se čekalo dvadeset godina koji uvodi red u sustav.

Dokument se, kaže Ostojić, zasniva na dva temeljna načela - integraciji i supsidijarnosti u medicinskom smislu, odnosno određivanju načina na koji se pacijenti moraju liječiti.

Kako je objasnio, planira se integracija 21 od 31 bolnice, a tri glavne provedbene mjere su smanjenje broja 'akutnih' postelja, uz izrazito povećanje broja postelja u dnevnim bolnicama te postelja za produljeno dugotrajno liječenje i palijativnu skrb.

Varga i Mornar novi ministri! Evo što je premijer naveo kao razloge za smjenu Ostojića i Jovanovića

'Nažalost, bijela kuga hara Hrvatskom', ističe Ostojić te smatra da plan štiti najranjivije skupine stanovništva - djecu te starije osobe koji ponekad trebaju postelje za produljeno dugotrajno liječenje.

Dodao je da je trenutni broj hospicija dvostruko veći nego kad je došao u Ministarstvo zdravlja i da će se taj broj zaokružiti na europski i svjetski standard. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene