Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je na sjednici prihvatila Prijedlog nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, klinika i općih bolnica za razdoblje od 2014. do 2016. godine.


Riječ je o dokumentu u javnosti poznatom kao Masterplan.

Vezani članci Radovan Fuchs Ministar Fuchs o upadu antimaskera u školu: "Te svinjarije neće raditi! Ne mislim da ih treba tući, već pojačati represivne mjere" Bolnica, ilustracija Broj pacijenata na intenzivnoj njezi povećao im se za čak 22 posto: Najviše je ljudi između 18 i 59 godina

Ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je danas posljednji put sudjelovao na sjednici Vlade, rekao je da se radi o dokumentu na koji se čekalo dvadeset godina koji uvodi red u sustav.

Dokument se, kaže Ostojić, zasniva na dva temeljna načela - integraciji i supsidijarnosti u medicinskom smislu, odnosno određivanju načina na koji se pacijenti moraju liječiti.

Kako je objasnio, planira se integracija 21 od 31 bolnice, a tri glavne provedbene mjere su smanjenje broja 'akutnih' postelja, uz izrazito povećanje broja postelja u dnevnim bolnicama te postelja za produljeno dugotrajno liječenje i palijativnu skrb.

Varga i Mornar novi ministri! Evo što je premijer naveo kao razloge za smjenu Ostojića i Jovanovića

'Nažalost, bijela kuga hara Hrvatskom', ističe Ostojić te smatra da plan štiti najranjivije skupine stanovništva - djecu te starije osobe koji ponekad trebaju postelje za produljeno dugotrajno liječenje.

Dodao je da je trenutni broj hospicija dvostruko veći nego kad je došao u Ministarstvo zdravlja i da će se taj broj zaokružiti na europski i svjetski standard. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook