Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenapučeni hrvatski zatvori

Vlada predlaže odsluženje zatvorske kazne u vlastitom domu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za nešto 'lakša' kaznena i prekršajna djela za koja je određena kazna zatvora, novi zakon će propisati da kaznu možete 'odraditi' i kod kuće.

U zatvorima nema mjesta pa Vlada predlaže da neki zatvorenici spavaju kod svoje kuće, a tijekom dana besplatno rade za državu. U Hrvatskoj je trenutno iza rešetaka gotovo 5.000 ljudi. U najpoznatijem zatvoru, u Remetincu njih je više od 950. Nikada zatvor nije bio popunjen kao danas.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..."

Gužva i ne čudi, jer mnogi umjesto da plate novčanu kaznu, radije biraju odlazak u zatvor. No, svim osuđenicima za blaža kaznena djela alternativne sankcije bit će obveza.

'Ovo je jedan sustav koji bi trebao doprinijeti rasterećenju zatvorskog sustava, koji je vrlo opterećen', rekao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa.

Kada s Novom godinom na snagu stupi novi kazneni zakon osuđujuće presude od šest mjeseci do godinu dana zatvora zamijenit će se radom za opće dobro - na slobodi. Jedan dan zatvora izjednačit će se s četiri sata društveno korisnog rada. Samo umjesto u ćeliji, osuđenici će moći boraviti u vlastitom domu, uz poseban nadzor i pravila.

Od 2011. godine, otkako su u Hrvatskoj zaživjeli uredi za probaciju, prijestupnici su svoj dug prema državi najčešće služili u domovima za starije i nemoćne i u komunalnim poduzećima. Učinilo je to 500 osoba, 1.100 predmeta sada se proučava, a još 1.500 čeka obradu.

Sve to radi 50-ak službenika. Kako bi posao bio brži, u iduće tri godine dobit će pomoć 90 novih ljudi. Jedan zatvorenik državu stoji 300 kuna na dan. Nadzirana sloboda
za trećinu je jeftinija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene