Zbog velikog interesa, Vlada je povećala iznos za zapošljavanje teško zapošljivih žena kroz projekt "Zaželi" sa 400 milijuna kuna na milijardu.

Galerija


Vlada je povećala iznos za zapošljavanje teško zapošljivih žena kroz projekt "Zaželi". Tako će dvogodišnji posao, koji se financira iz europskog socijalnog fonda, umjesto 3.000, dobiti oko 6.000 žena, mahom onih iznad 50 godina.

Vezani članci Blokada luke u Trstu Prosvjedi u Italiji zbog uvođenja COVID propusnica: "Bilo bi mi draže da je vlada uvela obvezno cijepljenje" Projekt zapošljavanja žena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Velika navala na projekt "Zaželi": Već je sklopljeno 105 ugovora vrijednih više od 400 milijuna kuna

Jedna od prvih općina koja je počela s provedbom projekta je Općina Vođinci. Interes je bio pet puta veći od mogućnosti.

Zapošljavanje teško zapošljivih žena (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zapošljavanje teško zapošljivih žena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon godina bez posla, pružanje pomoći starijim osobama Jadranka je prihvatila objeručke.

"Zaposlena sam na dvije godine. Svaki da dolazim kod svojih baka jer im je svaki dan potrebno donijeti drva, malo pomesti, malo s njima popričati", govori zaposlenica projekta, Jadranka Maloševac.

U sklopu projekta Zaželi, primat će minimalnu plaću i dobiti priliku za besplatnu prekvalifikaciju.

Zapošljavanje teško zapošljivih žena (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zapošljavanje teško zapošljivih žena (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

U potrazi za poslom mnogi su otišli, pa je na području općine 113 staračkih i samačkih domaćinstava. Mnogima od njih, ove su žene jedine koje ih redovito obilaze.

Posao i priliku da se prekvalificiraju, dobilo je 10 žena.

"Nakon provedbe projekta one će steći javnu ispravu o osposobljenosti i nadamo se da će tako izaći konkurentnije na tržište rada", govori voditeljica projekta, Ivana Berač.

Zapošljavanje teško zapošljivih žena (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zapošljavanje teško zapošljivih žena (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

No, slaba ponuda na tržištu rada najveći je problem ove male općine.

"Dobro su došle ovakve mjere, ovakvi projekti. Ali ja smatram da je to još sve nedovoljno za naše područje ovdje jer je iz našeg malog mjesta otišlo preko 200 osoba", smatra načelnik Općine Vođinci, Marin Kordić.

U općini Vođinci bez posla je 119 osoba, od čega 90 žena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju