Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europskim projektom Zaželi zaposlit će se i dodatno educirati više od 3000 žena diljem Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena“.

Ovaj projekt je vrijedan ukupno 400.900.000,00 kn, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osigurano 400 milijuna kuna Odlična vijest: Vlada ima plan kako zaposliti više od 3000 žena

Riječ je o dosad najvećem programu financiranom iz Europskog socijalnog fonda, zahvaljujući kojem će se na području cijele Hrvatske zaposliti više od 3000 žena, koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se prvenstveno provoditi u teško dostupnim područjima, ruralnim područjima i otocima, te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

U okviru programa novu priliku za rad dobit će žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, posebice žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

Svaka zaposlena žena tijekom provedbe programa pomagat će četiri starije osobe ili osobe u potrebi, a tim će se obuhvati 12 000 kućanstva iz cijele Hrvatske.

„Dodatna vrijednost ovog projekta jest mogućnost daljnje izobrazbe i prekvalifikacije za svaku ženu zaposlenu u programu, a za što smo osigurali do 7. 000,00 kuna. Vjerujem da će po završetku programa edukacije svaka od njih steći dodatna znanja i vještine, a samim time postati konkurentnija na tržištu rada, te se trajno zaposliti“, naglasio je ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić predstavljajući program zapošljavanja Zaželi.

Projekt „Zaželi - program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, posebice radi činjenice da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci. Na natječaj se mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i udruge. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb, a kao ostali partneri na projektu mogu sudjelovati udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe vjerskih zajednica kao i ustanove.

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000,00 kn, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10.000.000,00 kn. Prihvatljivi troškovi projekata financirati će se u potpunosti (100% troškova).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene