Hrvatski projekt Zaželi u dvije godine zaposlio je šest tisuća žena i zbrinuo trideset tisuća korisnika. Postao je uzor i drugim europskim zemljama koje počinju kopirati hrvatski model. A on sam dobit će i nastavak - Zaželi 2.

Galerija Projekt Zaželi uspio - Zaposlene brojne žene - 4 Projekt Zaželi uspio - Zaposlene brojne žene - 3 Projekt Zaželi uspio - Zaposlene brojne žene - 1 +3 Projekt Zaželi uspio - Zaposlene brojne žene - 2

Šest tisuća žena, manje traženih struka i životne dobi koja ne dopušta mnoge prilagodbe, bile su ispunjenje želja trideset tisuća starijih i nemoćnijih.

Vezani članci Mihaela Ivković (Foto: emisija Provjereno) UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Skoro ju je ubio, a sada izlazi iz zatvora: Centar joj želi uzeti djecu kao pomoć? Zapošljavanje teško zapošljivih žena (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ipak se nešto kreće: Vlada ima projekt koji bi mogao nabolje promijeniti živote mnogih žena

"On je preživio i srčani i ima Parkinsonovu i često padne, pred Sve svete je tri puta pao u dvorištu, jednu noć je u sobi pao. Onda ga ja moram dizati, a to je meni jako teško. Ja sam srce operirala", pričaju korisnici Ivka i Franjo Perković.

I sad se svi skupa liječe.

"Dajete sve od sebe i zaboravljate na svoje probleme pa liječite i sebe na neki način. Nismo mogli više, suprug je ostao bez posla, ja sam bila ta kod kuće koja nisam radila, ostalo nam je još jedno dijete koje je trebalo školovati i svaki posao mi je dobrodošao", objasnila nam je Nada Matić, gerontodomaćica projekta Zaželi, a inače drvna tehničarka.

"Mene svako malo pokupi hitna, ja sam Nadi već rekla da ako završim u bolnici, gdje što stoji da mi može donijeti", govori Ivka. "Problem je meni otići doktoru jer ne mogu otići, a nema me tko odvesti", dodaje Franjo.

Projekt se nastavlja – Bit će još izdašniji

Državni tajnik Dragan Jelić tvrdi kako je projekt prepoznat i u Europskoj komisiji. "Prikazuje se kao primjer dobre prakse, uvodi se u neke druge zemlje i mi smo odlučili njega nastaviti u sljedećem financijskom razdoblju. Mogu reći sa sigurnošću da se svi oni kojima istječe ugovor ne moraju bojati, mi ćemo nastaviti", istaknuo je.

U prošlom financijskom razdoblju Zaželi je stajao milijardu kuna, od toga je 85 posto poslao Europski socijalni fond. Zaželi zato postaje "Zaželi 2" u 2021. i dobit će od Europske komisije još 600 milijuna kuna.

Miroslav Čavić iz Crvenog križa smatra da bi projekt trebao ići i u treću i četvrtu fazu. Gospođa Ivka boji se da će pasti ili da će biti prljavo i da se ne bi mogla brinuti sama za sebe. Kaže da tako ne bi ni željela živjeti. Slobodno gospođa Ivka može poživjeti najmanje do 2027.

"Zaželi tri ga ja zasad zovem, mi ćemo ga polovicom sljedeće godine pustiti u pogon, bit će malo redefiniran, bit će puno izdašniji. Planiramo da budu duži ugovori, dosad su bili na dvije ili godinu dana, mi planiramo na najmanje tri. Znači, kad se netko javi, da zna da je sljedeće tri godine siguran da će imati posao ili da će imati skrb", obećao je Jelić.

Iz Crvenog križa, kažu, zadovoljni su angažmanom zaposlenica. A u Zaželi tri pojačanje su gospoda koja će pomoći gospođama oko težih poslova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju