Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usklađivanje s izmjenama Temeljnog KU

Vlada pokreće pregovore o izmjenama granskih KU u javnim službama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama granskih kolektivnih ugovora u javnim službama, kako bi se oni uskladili s izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je na Vladin zaključak od 2. kolovoza kojim se najavljuje otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, kao i da su sa sindikatima nastavljeni pregovori o izmjenama TKU-a.

Bez obzira hoće li se TKU na kraju otkazati ili se uspije postići dogovor o izmjenama, treba promijeniti Granske kolektivne ugovore (GKU)  jer su u njih prepisana određena prava iz TKU-a.

Time bi se izbjegla pravna nesigurnost do koje može doći zbog otkazivanja ili izmjena TKU-a, te ujednačila materijalna prava zaposlenika u javnim službama, pojasnio je Mrsić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mrsić razočaran Sindikalci napustili pregovore o izmjenama ZOR-a, najavili prosvjed Slika nije dostupna Traje već osmi dan Ivica Babić: Štrajk bi se mogao proširiti i na primarnu razinu

>> Do kraja godine očekuje se još veći broj nezaposlenih

Stoga je Vlada imenovala svoje pregovaračke odbore za pregovore o izmjenama GKU-a za socijalnu skrb, zdravstvo, kulturu, osnovne škole, srednje škole, te znanost i visoko obrazovanje.

Vlada je danas također odlučila da se osobne iskaznice koje su izdane prije 1. siječnja 2003. od dana pristupanja Hrvatske EU neće moći koristiti za prelazak državne granice.

Kako je rekao zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, razlog za to je stajalište Europske komisije da zaštitni elementi u tim iskaznicama ne zadovoljavaju međunarodne standarde zaštite, pa su podesne za krivotvorenje.

Stoga osobe koje namjeravaju prelaziti granicu s osobnom iskaznicom i nakon pristupanje Hrvatske EU do tada moraju izvaditi nove iskaznice.(HIna)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene