Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Identificirana tri soja

Plenković: "Situacija je relativno dobra, imamo žarišta u nekim županijama." Beroš otkrio gdje je u Hrvatskoj britanski soj najrašireniji

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade uvodno je rekao kako Hrvatska i dalje ima relativno dobru epidemiološku situaciju.

"Imali smo prošli tjedan rast od 26 posto, ovaj tjedan rast od 20 posto, znači da se rast usporava. Na četvrtom smo najboljem mjestu u EU-u po incidenciji, imamo najbolju incidenciju među mediteranskim zemljama. Premda bilježimo određeni rast broja zaraženih, bili smo u prilici da se ponovno omogući rad ugostiteljskih objekata i da se vrate treninzi u zatvorene prostore. Mislim da na tom tragu moramo zadržati oprez kako bismo i dalje zadržali trend manje hospitaliziranih i na respiratorima", rekao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

"Što se tiče cijepljenja, 242 tisuće cjepiva je utrošeno, a proces cijepljenja se intenzivira. Pokrenut je portal za cijepljenje, prijavilo se 42 i pol tisuće ljudi, otvoren je besplatan broj telefona na koji se javilo 3000 ljudi", rekao je premijer. 

Dodao je kako se očekuje odobrenje za Johnson&Johnson i to je dodatnih 900 tisuća doza.

"Kada europska agencija odobri Sputnjik V, mi smo spremni nabaviti ga", rekao je premijer.

Na kraju je spomenuo i kako je ovog tjedna pokopan zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Medved o stanju na Banovini

Ministar Tomo Medved izvijestio je o stanju na potresom pogođenim područjima te kazao kako je postavljeno kontejnersko naselje u Petrinji. 

Otvoreni su uredi u Hrvatskoj Kostajnici, Glini i Sisku u kojima građani mogu prijaviti štetu na svojim objektima. Medved je kazao kako je zabilježeno 98 urušnih vrtača na području i da se stanje na terenu i dalje prati.  

Kazao je kako je održan sastanak s DIP-om jer su u potresu stradala biračka mjesta na Banovini, njih 51, i potrebno je pronaći nova mjesta za održavanje lokalnih izbora. Izvijestio je i kako je voda za ljudsku upotrebu od svih isporučitelja na potresom pogođenom području zdravstveno ispravna. 

Predstavljena aplikacija eObnova

Ministar Darko Horvat predstavio je aplikaciju Obnova.hr za podnošenje digitalnog obrasca za obnovu potresom oštećenih zgrada. Potom je uslijedila prezentacija nakon koje je premijer rekao kako je najvažnije da sve bude jednostavno. 

 

U Hrvatskoj identificirana tri soja koronavirusa

Ministar Vili Beroš govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. HZJZ je dosad poslao više od 1000 pozitivnih uzoraka na sekvencioniranje u CDC.

"Za njih 350 smo dobili rezultate. Od toga je njih 99 pozitivno na UK varijantu, dva na afričku i četiri na njujoršku. Britanski soj prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz ponešto pozitivnih u Gradu Zagrebu", rekao je ministar Beroš.

Usvojena odluka o oslobođenju plaćanja naknada za korištenje državnih stanova i prostora

Ministar Horvat predstavio je odluku o oslobođenju od obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske zbog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grad Zagreb. Vlada ju je usvojila. 

Na sjednici Vlade usvojena je i odluka o davanju ovlasti Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje da korisnike stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije privremeno oslobodi plaćanja najamnine zbog posljedica potresa nakon 28. prosinca 2020. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene