Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan sporazum

Vlada i UN pomažu žrtvama silovanja u Domovinskom ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Program Ujedinjenih naroda za razvoj i Ministarstvo branitelja potpisali su sporazum koji će pružiti pravnu pomoć i zaštitu žrtvama seksualnog nasilja tijekom Domovinskog rata.

Ovaj sporazum ima četiri cilja: pružiti žrtvama pravnu i psihosocijalnu pomoć, ohrabriti ih da izađu u javnost sa svojom istinom te pomoći svim nadležnim tijelima u prikupljanju dokaza za progone ratnih zločinaca.

Pročitajte i ovo Zatvor Padinska Skela Robijao zbog 250 eura Stravičan zločin u susjedstvu: Završio u zatvoru zbog petarde, cimeri ga silovali drškom metle, tjerali da pije mokraću i na kraju ubili Ilustracija završena istraga Prijavljen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva: Silovao 29-godišnjakinju tijekom okupacije Lovasa

Ministar branitelja, Predrag Matić rekao je kako je ovo prvi korak u pomaganju žrtvama. Slijedeći je Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u ratu čiji je prijedlog u izradi.

>> Žrtve silovanja u ratu nakon 20 godina bit će obeštećene za sve patnje

'To je jedan Zakon koji će Hrvatska napraviti prva i pretpostavljam da će to onda i druge zemlje, prvenstveno BiH, Kosovo preuzeti ovaj dio našega Zakona i našega iskustva', smatra ministar Matić.

'Za žene je to veliki dan jer od 20-godišnje šutnje mi smo došle na razinu ovakvoga sagledavanja cijeloga problema. Dakle, ovaj ratni zločin možemo slobodno reći više nije prešućen', rekla je Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu iz Vukovara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene