Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar najavljuje Zakon

Žrtve silovanja u ratu nakon 20 godina bit će obeštećene za sve patnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom velikosrpske agresije u Hrvatskoj silovano je nekoliko tisuća žena. Sada bi nakon 20 godina napokon mogle regulirati svoj status, ali i biti obeštećene za sve patnje koje su proživjele. Ministar branitelja Predrag Matić kaže da će ove godine biti donesen Zakon o žrtvama ratnog zločina silovanja.

Marija Slišković godinama skuplja jeziva svjedočanstva silovanih i zlostavljanih žena.O tim je zločinima obavjestila sve domaće i međunarodne insitucije. Stotine žena još je prije dvadest godina dalo svoje iskaze policiji i DORH-u. Imenom i prezimenom su razotkrile svoje zlostavljače. Većina tih iskaza nisu rezultirala kaznenim progonom zločinaca.

Pročitajte i ovo Zatvor Padinska Skela Robijao zbog 250 eura Stravičan zločin u susjedstvu: Završio u zatvoru zbog petarde, cimeri ga silovali drškom metle, tjerali da pije mokraću i na kraju ubili Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

'Ono čega se bojim to ja da imaju strah od prijetnji izrečenih tijekom tortura i silovanja a nemaju povjerenje u državu da će ih zaštititi.Mnoge nemaju povjerenja da će biti zaštićene ni kao tajni svjedok ili da se neće ono što iskažu', kaže gospođa Slišković.

Ministar branitelja kaže da je ekspertni pravni tim već počeo izradu zakona. 'Nikada nije bilo sporno za mene osobno i Ministarstvo branitelja da je silovanje u ratu klasični ratni zločin i mi ga tako tretiramo', kaže ministar Predrag Matić.

>> Miljenić i Pusić na radnom sastanku sa ženama žrtvama silovanja u ratu

Rijetke su žrtve silovanja odlučile javno progovoriti o svojim traumama. Strah od reakcije okoline i dalje je najveća prepreka. U Ministarstvu kažu da će odlučiti o načinu isplate obeštećenja. Ili jednokratna isplata ili doživotna renta nešto poput mirovine gdje bi žrtve primale mjesečnu naknadu.

'Mi ćemo učinit sve da žrtve silovanja i žene i muškarci budu pravilno obeštećeni. Moramo vidjeti o kojem se broju i sredstvima radi', kaže Matić.

Žrtve silovanja tako bi nakon dvadeset godina napokon trebale dobiti obeštećenje od države ali i dočekati kazneni progon zločinaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene