Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalna dječja bolnica u Blatu

Ovo bi trebalo postati Nacionalna dječja bolnica: "Već sam se opekao s rokovima pa ću sada biti malo oprezniji"

Prostor na kojem bi trebala biti izgrađena Nacionalna dječja bolnica (Foto: Dnevnik.hr)
Prostor na kojem bi trebala biti izgrađena Nacionalna dječja bolnica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Raić (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Raić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vanja Margetić (Foto: Dnevnik.hr) Vanja Margetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prostor na kojem bi trebala biti izgrađena Nacionalna dječja bolnica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Davno započet, a nikada dovršen projekt Sveučilišne bolnice u Blatu uskoro bi trebao doživjeti bolje dane. Vlada i grad Zagreb potpisali su sporazum o studiji izvedivosti za izgradnju Nacionalne dječje bolnice, a za godinu dana znat će se može li postojeća zgrada biti obnovljena ili će se izgraditi potpuno nova.

Na ovom prostoru koji zapušten i oronuo stoji već dugi niz godina, trebala bi se izgraditi nova dječja bolnica.
"U novoj dječjoj bolnici bila bi jezgra Klaićeva bolnica, ali i neki drugi kapaciteti dječje medicine koje bi bilo najbolje staviti pod isti krov", kaže ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić.

Pročitajte i ovo Nejednaki pred zakonom - 3 nejednaki pred zakonom Kad je država jednima majka, a drugima maćeha: Pali na natječaju vrijednom milijun kuna zbog - pogrešne boje konca! Slika nije dostupna Bivši ministar Iz Sabora potvrdili da je Kujundžić tražio aktiviranje saborskog mandata

Projekt će ići u nekoliko faza, prva od njih je prikupljanje dokumentacije za što je osigurano 42 milijuna kuna, 85 posto od tog iznosa sufinancirano je iz Europske unije. Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da u ovoj situaciji treba biti oprezan, a najavaljuje i da bi, zbog formalnih razloga, s izgradnjom moglo pričekati i nekoliko godina.

"Već sam se opekao s rokovima pa ću sada biti malo oprezniji. Ako nam budu pravila EU fondova dopuštala da mi možemo paralelno krenuti u izradu idejnog projekta i druge dokumentacije, onda bi to moglo biti puno prije. Ako budemo morali čekati iz formalnih razloga, onda će to počekati koju godinu", kaže Kujundžić.

Kreveti u hodniku - normalna pojava

Glavni problem Klaićeve bolnice je nedostatak kvadrata. Za normalno funkcioniranje bolnice potrebno je tri puta više kvadrata nego što sad imaju pa su kreveti na hodnicima, nažalost, normalna pojava. S novom bolnicom to ne bi trebao biti problem jer na predviđenom prostoru ima 200 tisuća kvadrata, a ona bi trebala zauzeti jednu četvrtinu toga. Radovi bi trebali početi 2021. godine.

"Vjerujem u zaključke ministar zdravstva Europske unije od prije deset godina koji su sugerirali da svaka zemlja ona koja ima više do 3 milijuna stanovnika, dužna je izgraditi nacionalni dječju bolnicu", kaže ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Sadašnja dječja bolnica smještena je gotovo u centru grada, a najveći nedostatak je taj što nema parkirališnih mjesta pa su automobili parkirani na prometnici normalna pojava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene